Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĘ
namocz w 100 ml mleka i odstaw do napęcznienia.
PRZYGOTOWANIE MLEKO WLEWAMY
do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
LASKĘ WANILII KROIMY
na pół i dodajemy do gorącego mleka.
DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY
namoczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.
UGOTOWANĄ MASĘ DZIELIMY
na dwie części.
DO JEDNEJ CZĘŚCI
dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady, do drugiej części dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej.
DO WYSOKICH KIELISZKÓW
lub pucharków wlewamy najpierw porcję masy z czekolady deserowej.
KIELISZKI USTAWIAMY POD
skosem i pozostawiamy do zestalenia.
MASY Z BIAŁEJ
czekolady nie wstawiamy do lodówki.
GDY PIERWSZA WARSTWA
stężeje, wylewamy na nią masę z białej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki.
DESER DEKORUJEMY UBITĄ
śmietanką i świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2392,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
598,1 kcal
Tłuszcz
34,6 g
Węglowodany
56,3 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto czekoladowa chmura
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanki w stylu meksykańskim
Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.