tom-car24.com.pl

Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

puree ziemniaczane - 500 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 200 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
pieczarka - 400 g
szalotka - 2 szt.
ser gorgonzola - 40 g
sól -
pieprz czarny -
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
bazylia świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, szalotkę i czosnek również drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i całość podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone pieczarki łączymy z serem gorgonzola.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Następnie formujemy wałek i kroimy na równe kawałki.
3.FORMUJEMY I PIECZEMY PĄCZKI:
Ciasto rozpłaszczamy i nadziewamy przygotowanym farszem. Boki ciasta dokładnie sklejamy w dłoniach i formujemy okrągłe pączki. Pączki pieczemy w airfryerze w 200⁰C przez 10 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy drobno posiekany czosnek i liście świeżej bazylii. Następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych, Doprawiamy oliwą z oliwek oraz solą i całość gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pączki podajemy z sosem pomidorowym.
Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Pieczarki kroimy w drobną kostkę, szalotkę i czosnek również drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i całość podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone pieczarki łączymy z serem gorgonzola.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Następnie formujemy wałek i kroimy na równe kawałki.

3

FORMUJEMY I PIECZEMY PĄCZKI

Ciasto rozpłaszczamy i nadziewamy przygotowanym farszem. Boki ciasta dokładnie sklejamy w dłoniach i formujemy okrągłe pączki. Pączki pieczemy w airfryerze w 200⁰C przez 10 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy drobno posiekany czosnek i liście świeżej bazylii. Następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych, Doprawiamy oliwą z oliwek oraz solą i całość gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pączki podajemy z sosem pomidorowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2172,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

724,3 kcal

🥑

Tłuszcz

30,2 g

🌾

Węglowodany

95,2 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy