tom-car24.com.pl

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli

Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

curry - 0,5 łyżeczki
pomidorki koktajlowe - 150 g
woda - 30 ml
sok z limonki - 10 ml
limonka - 0,5 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
rukola - 100 g
grana padano - 40 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g
dynia hokkaido - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pistacje - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Umytą dynię pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dyni kroimy na cieńsze plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Oliwę delikatnie rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Blanszujemy (tak, by czosnek nie zmienił koloru) i dodajemy zmiażdżone pistacje oraz curry. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.
3.PODAJEMY DANIE:
Sos z pomidorkami rozprowadzamy na talerzach. Na warstwie sosu układamy upieczone kawałki dyni. Z wierzchu posypujemy zmiażdżonymi pistacjami i papryczką chili pokrojoną w cienkie paski. Na kawałkach upieczonej dyni układamy porcje pesto z rukoli.
Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Umytą dynię pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dyni kroimy na cieńsze plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Oliwę delikatnie rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Blanszujemy (tak, by czosnek nie zmienił koloru) i dodajemy zmiażdżone pistacje oraz curry. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.

3

PODAJEMY DANIE

Sos z pomidorkami rozprowadzamy na talerzach. Na warstwie sosu układamy upieczone kawałki dyni. Z wierzchu posypujemy zmiażdżonymi pistacjami i papryczką chili pokrojoną w cienkie paski. Na kawałkach upieczonej dyni układamy porcje pesto z rukoli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2002,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

500,6 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

36,8 g

🥬

Błonnik

17,8 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy