tom-car24.com.pl

Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz zaskakującego przepisu na najbliższego grilla? Oto on! Przepyszny grillowany w całości kurczak w marynacie z oliwy i miodu z masłem limonkowo-ziołowym.

Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym

Szukasz zaskakującego przepisu na najbliższego grilla? Oto on! Przepyszny grillowany w całości kurczak w marynacie z oliwy i miodu z masłem limonkowo-ziołowym.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak - 1 szt.
masło - 150 g
natka pietruszki - 2 łyżki
tymianek świeży - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
sól - 1 szczypta
limonka - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO:
Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ:
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
3.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
4.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.
Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO

Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ

Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.

3

MARYNUJEMY KURCZAKA

Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.

4

GRILLUJEMY KURCZAKA

Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4930,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1232,6 kcal

🥑

Tłuszcz

103,2 g

🌾

Węglowodany

9,8 g

🥬

Błonnik

64,2 g

💪

Białko

64,2 g

Podobne przepisy

Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl