Dim sum z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE Z MĄKI
ze szczyptą soli i ok. 130 ML WODY: zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.
POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM
w temperaturze pokojowej na 30 minut.
DYMKI OCZYŚCIĆ I
pokroić w cienkie krążki.
MARCHEW OBRAĆ I
drobno zetrzeć na tarce.
CZOSNEK OBRAĆ I
drobno posiekać.
MIĘSO MIELONE SMAŻYĆ
na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić.
DODAĆ STARTĄ MARCHEW,
dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem.
SMAŻYĆ PRZEZ 3-5
minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia.
LIŚCIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ
oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
CIASTO PODZIELIĆ NA
porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 CM).
NA KAŻDYM KRĄŻKU
ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę.
UMIEŚCIĆ W KOSZYCZKU
do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie.
NATYCHMIAST PODAWAĆ Z
sosem sojowym do maczania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2482 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
248,2 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Empanada galicyjska
Klasyka domowej kuchni w stylu hiszpańskim, czyli empanada galicyjska, to idealny pomysł na sycący i pyszny obiad! Sprawdź, jak smakuje chrupiące, drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem!

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!