Leczo do słoików • przepis • składniki • przygotowanie
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Paprykę, cukinię i pomidory myjemy, a potem odstawiamy na sito, aby przeschły. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię również obieramy i kroimy w większą kostkę.
PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy w nim cukinię. Po chwili dodajemy także paprykę i doprawiamy wszystko oregano oraz papryką. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 4 minuty.
DODAJEMY SOK POMIDOROWY
Pomidory kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Delikatnie wyciskamy z nich sok i wlewamy go do garnka. Mieszamy wszystkie składniki i dusimy na małym ogniu przez 7-8 minut, mieszając całość po jakiś czas.
DODAJEMY POMIDORY
Po kilku minutach gotowania dodajemy pomidory. Mieszamy i doprawiamy. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
PRZEKŁADAMY LECZO DO SŁOIKÓW
Do wyparzonych i suchych słoików przekładamy całą zawartość garnka i zakręcamy. Pasteryzujemy w drugim garnku w gorącej wodzie, gotując słoiki przez 15 minut, uważając na to, aby się nie stykały
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1005,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
143,7 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
20 g
Błonnik
6,7 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.

Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.