tom-car24.com.pl

Domowa kapusta kiszona • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Domowa kapusta kiszona

Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 3 kg
kumin - 0,5 łyżeczki
marchew - 4 szt.
sól jodowana - 40 g
jabłko czerwone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DUŻY SŁÓJ:
lub beczkę kilka mniejszych słoików drewnianą łyżkę Przygotowanie Szatkujemy drobno kapustę.
2.MARCHEW I JABŁKA:
ścieramy na grubych oczkach tarki.
3.KAPUSTĘ PRZEKŁADAMY DO:
dużej miski i zasypujemy ją solą.
4.ZOSTAWIAMY NA OKOŁO:
godzinę, aż puści sok.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ:
marchewkę i jabłko.
6.
DOPRAWIAMY KMINKIEM.
7.PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO:
dużego słoja lub beczki.
8.DOCISKAMY ŁYŻKĄ (KONIECZNIE:
drewnianą) i przykrywamy talerzykiem.
9.SOK MUSI WYPŁYNĄĆ:
na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty.
10.SŁOJA NIE ZAKRĘCAMY:
do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście.
11.ODSTAWIAMY W CIEPŁE:
miejsce na 3-4 dni.
12.WARTO KILKA RAZY:
odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np.
13.TAKIM DO:
szaszłyków.
14.PO KILKU DNIACH:
możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. ODSTAWIAMY W CHŁODNIEJSZE: miejsce.
Domowa kapusta kiszona

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DUŻY SŁÓJ

lub beczkę kilka mniejszych słoików drewnianą łyżkę Przygotowanie Szatkujemy drobno kapustę.

2

MARCHEW I JABŁKA

ścieramy na grubych oczkach tarki.

3

KAPUSTĘ PRZEKŁADAMY DO

dużej miski i zasypujemy ją solą.

4

ZOSTAWIAMY NA OKOŁO

godzinę, aż puści sok.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ

marchewkę i jabłko.

6

DOPRAWIAMY KMINKIEM.

7

PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO

dużego słoja lub beczki.

8

DOCISKAMY ŁYŻKĄ (KONIECZNIE

drewnianą) i przykrywamy talerzykiem.

9

SOK MUSI WYPŁYNĄĆ

na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty.

10

SŁOJA NIE ZAKRĘCAMY

do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście.

11

ODSTAWIAMY W CIEPŁE

miejsce na 3-4 dni.

12

WARTO KILKA RAZY

odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np.

13

TAKIM DO

szaszłyków.

14

PO KILKU DNIACH

możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. ODSTAWIAMY W CHŁODNIEJSZE: miejsce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1131,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

141,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy

Domowa kapusta kiszona - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl