Makowiec na kruchym orzechowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski wsypujemy zmielone na mączkę orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz sól, a następnie dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części w proporcjach ⅔ i ⅓. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
PIECZEMY SPÓD CIASTA
Gdy ciasto zamarznie, ścieramy większą jego część na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Rozkładamy równomiernie na dnie blaszki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-11 minut. Upieczony spód nie powinien być mocno zarumieniony. Odstawiamy do wystudzenia.
GOTUJEMY MAK Z MLEKIEM
Wodę zagotowujemy z mlekiem, wsypujemy mak. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na ok. pół godziny (jeżeli używamy maku niezmielonego, odstawiamy go na 1 godzinę).
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Mak dokładnie odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odsączenia wody. Do maku dodajemy posiekane śliwki, rodzynki, roztopione masło i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z ubitymi jajkami. Tak przygotowaną masę stopniowo łączymy z masą makową.
PIECZEMY MAKOWIEC
Masę makową równomiernie rozkładamy na podpieczonym spodzie. Na wierzch ścieramy wcześniej odłożoną ⅓ ciasta i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy przez 50 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10242 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512,1 kcal
Tłuszcz
33,7 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.

Minitorcik migdałowy "Paris
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Serowe ziemniaki hasselback
Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Bagietka z francuskim serem i wołowiną
Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.