tom-car24.com.pl

Domowe musli • przepis • składniki • przygotowanie

Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

Domowe musli

Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko czerwone - 1 szt.
banan - 1 szt.
jogurt naturalny - 1500 g
mieszanka orzechów - 100 g
miód - 1 łyżka
pestki dyni - 25 g
nasiona słonecznika - 25 g
płatki owsiane - 250 g
rodzynki - 50 g
sok z cytryny - 1 łyżka
żurawina suszona - 50 g
morele suszone - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ:
Przygotowanie Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
2.FIGI, DAKTYLE, MORELE:
i śliwki kroimy na mniejsze części.
3.ORZECHY I OWOCE:
przekładamy do dużej miski, dodajemy żurawiny, pestki słonecznika oraz pestki dyni (wyłuskane).
4.NASTĘPNIE DODAJEMY PŁATKI:
owsiane, rodzynki.
5.BANANA KROIMY W:
plasterki, jabłko dzielimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.
6.MUSLI PRZEKŁADAMY DO:
miseczek (po 3 łyżki na porcje), do musli ścieramy jabłko* na tarce o małych oczkach.
7.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONEGO:
banana oraz jogurt naturalny (możemy również dodać kefir lub maślankę).
8.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
9.MUSLI Z OWOCAMI:
polewamy miodem (ilość według uznania).
10.* JABŁKO MOŻEMY:
zetrzeć chwilę wcześniej i skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Domowe musli

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ

Przygotowanie Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

2

FIGI, DAKTYLE, MORELE

i śliwki kroimy na mniejsze części.

3

ORZECHY I OWOCE

przekładamy do dużej miski, dodajemy żurawiny, pestki słonecznika oraz pestki dyni (wyłuskane).

4

NASTĘPNIE DODAJEMY PŁATKI

owsiane, rodzynki.

5

BANANA KROIMY W

plasterki, jabłko dzielimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.

6

MUSLI PRZEKŁADAMY DO

miseczek (po 3 łyżki na porcje), do musli ścieramy jabłko* na tarce o małych oczkach.

7

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONEGO

banana oraz jogurt naturalny (możemy również dodać kefir lub maślankę).

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

9

MUSLI Z OWOCAMI

polewamy miodem (ilość według uznania).

10

* JABŁKO MOŻEMY

zetrzeć chwilę wcześniej i skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3871 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

387,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

52,3 g

🥬

Błonnik

21,4 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy

Domowe musli - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl