tom-car24.com.pl

Drożdżowe zajączki • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżowe zajączki z nutą wanilii i szafranu osłodzą każde świąteczne biesiadowanie przy wspólnym stole!

Drożdżowe zajączki

Drożdżowe zajączki z nutą wanilii i szafranu osłodzą każde świąteczne biesiadowanie przy wspólnym stole!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 75 g
drożdże świeże - 20 g
jajko - 2 szt.
masło - 50 g
mleko 3,2% - 125 ml
sól - 1 szczypta
szafran - 2 szczypty
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Żółtka oddzielamy od białek (białka odstawiamy na bok). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do mąki. Drożdże ucieramy z ⅓ cukru do momentu, aż staną się płynne. Mleko zagotowujemy z szafranem, delikatnie studzimy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy pozostałą część cukru utartego z drożdżami oraz żółtka. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc.
2.FORMUJEMY ZAJĄCZKI:
Z ciasta formujemy zajączki: schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, tak by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na części, z których formujemy wałki na blacie oprószonym mąką. Niewielką część ciasta odkładamy: z niej przygotujemy ogonki. Końcówki wałków rolujemy, aż powstaną lekko szpiczaste uszy królika. Wałki skręcamy dwa razy, tworząc ładnie zaplecione warkocze, a następnie układamy w odstępie kilku centymetrów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonego wcześniej ciasta formujemy kuleczki, które następnie doklejamy do korpusów zajączków. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45-50 minut do wyrośnięcia.
3.PIECZEMY ZAJĄCZKI:
Wyrośnięte zajączki smarujemy białkiem za pomocą pędzla i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez ok. 12-15 minut, do momentu uzyskania złotego koloru (jeżeli zajączki będą duże, czas pieczenia trzeba wydłużyć o kilka minut).
Drożdżowe zajączki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Żółtka oddzielamy od białek (białka odstawiamy na bok). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do mąki. Drożdże ucieramy z ⅓ cukru do momentu, aż staną się płynne. Mleko zagotowujemy z szafranem, delikatnie studzimy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy pozostałą część cukru utartego z drożdżami oraz żółtka. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

2

FORMUJEMY ZAJĄCZKI

Z ciasta formujemy zajączki: schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, tak by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na części, z których formujemy wałki na blacie oprószonym mąką. Niewielką część ciasta odkładamy: z niej przygotujemy ogonki. Końcówki wałków rolujemy, aż powstaną lekko szpiczaste uszy królika. Wałki skręcamy dwa razy, tworząc ładnie zaplecione warkocze, a następnie układamy w odstępie kilku centymetrów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonego wcześniej ciasta formujemy kuleczki, które następnie doklejamy do korpusów zajączków. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45-50 minut do wyrośnięcia.

3

PIECZEMY ZAJĄCZKI

Wyrośnięte zajączki smarujemy białkiem za pomocą pędzla i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez ok. 12-15 minut, do momentu uzyskania złotego koloru (jeżeli zajączki będą duże, czas pieczenia trzeba wydłużyć o kilka minut).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1968 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

164 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy