tom-car24.com.pl

Odwrócona zielona tarta • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Odwrócona zielona tarta

Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
cukinia - 0,5 szt.
groszek cukrowy - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser camembert - 100 g
bazylia świeża - 5 g
pomidorki koktajlowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.SPARZAMY BROKUŁY:
Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
3.PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ:
Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Odwrócona zielona tarta

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPARZAMY BROKUŁY

Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.

3

PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ

Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1658,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

414,5 kcal

🥑

Tłuszcz

24,5 g

🌾

Węglowodany

35,7 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy