tom-car24.com.pl

Puszysty krem z melona • przepis • składniki • przygotowanie

Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Puszysty krem z melona

Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

1 melon miodowy -
2 jaja -
60 g cukru -
5 g żelatyny -
60 ml wody -
sok i skórka z 1 limonki -
kilka listków bazylii -
maliny -
truskawki do dekoracji -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MELON MYJEMY,:
osuszamy, następnie przecinamy pod kątem na 2/3 jego wysokości.
2.ODCIĘTĄ MNIEJSZĄ CZĘŚĆ:
odkładamy, użyjemy jej do zdobienia.
3.NASTĘPNIE ŚCINAMY CZUBEK:
(końcówkę) większej części, tworząc podstawę miseczki melonowej.
4.WAŻNE, ŻEBY MISECZKA:
stabilnie stała na blacie.
5.ŁYŻKĄ USUWAMY NASIONA:
z obu części melona (większej i mniejszej) – robimy to ostrożnie, żeby nie uszkodzić miąższu.
6.NA SKÓRCE WIĘKSZEJ:
części wydrążonego melona ostro zakończonym narzędziem (np.
7.CZUBKIEM NOŻA) ZAZNACZAMY:
kontury dowolnych ozdobnych wzorków, np.
8.LISTKÓW, A NASTĘPNIE:
wzdłuż zaznaczonych konturów wycinamy wzorek, uważając, żeby nie przebić melonowej skórki.
9.NASTĘPNIE USUWAMY MIĄŻSZ:
z obu części melona, który potrzebny nam będzie do przygotowania musu.
10.NA KONIEC ZAOSTRZAMY:
krawędzie miseczki, ścinając górny brzeg ostrym nożykiem.
11.MNIEJSZĄ CZĘŚĆ MELONA:
tniemy na mniejsze kawałki i nadajemy im kształt listków – będą nam potrzebne do dekoracji deseru.
12.JAJA UBIJAMY ZA:
pomocą miksera.
13.DO GARNKA WSYPUJEMY:
60 g cukru i dolewamy 40 ml wody i gotujemy.
14.NASTĘPNIE GORĄCYM SYROPEM:
zalewamy ubijające się w mikserze jaja.
15.CAŁOŚĆ UBIJAMY DO:
momentu, aż wystygnie. 220 G MIĄŻSZU: melona, otartą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej limonki , sok z całej limonki i kilka listków bazylii przekładamy do pojemnika blendera. MIKSUJEMY.
16.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
pozostałych 20 ml wody, mieszamy.
17.NASTĘPNIE ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ:
(można rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali) dodajemy do reszty składników.
18.RESZTKI MELONA (MIĄŻSZU):
kroimy w kostkę, następnie wykładamy pokrojonym melonem dno melonowej miseczki oraz pucharki.
19.UBITE JAJA MIESZAMY:
z pulpą z melona, powstały krem wylewamy na pokrojone kawałki melona, do miseczki wydrążonej z melona oraz do pucharków.
20.PUCHARKI I MISECZKĘ:
wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
21.KREM DEKORUJEMY PRZYGOTOWANYMI:
wcześniej elementami dekoracyjnymi, kawałkami melona oraz świeżymi truskawkami , malinami i listkami bazylii.
22.DESER PRZYGOTOWUJEMY W:
dniu spożycia (krem nie powinien zbyt długo stać w lodówce).
Puszysty krem z melona

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MELON MYJEMY,

osuszamy, następnie przecinamy pod kątem na 2/3 jego wysokości.

2

ODCIĘTĄ MNIEJSZĄ CZĘŚĆ

odkładamy, użyjemy jej do zdobienia.

3

NASTĘPNIE ŚCINAMY CZUBEK

(końcówkę) większej części, tworząc podstawę miseczki melonowej.

4

WAŻNE, ŻEBY MISECZKA

stabilnie stała na blacie.

5

ŁYŻKĄ USUWAMY NASIONA

z obu części melona (większej i mniejszej) – robimy to ostrożnie, żeby nie uszkodzić miąższu.

6

NA SKÓRCE WIĘKSZEJ

części wydrążonego melona ostro zakończonym narzędziem (np.

7

CZUBKIEM NOŻA) ZAZNACZAMY

kontury dowolnych ozdobnych wzorków, np.

8

LISTKÓW, A NASTĘPNIE

wzdłuż zaznaczonych konturów wycinamy wzorek, uważając, żeby nie przebić melonowej skórki.

9

NASTĘPNIE USUWAMY MIĄŻSZ

z obu części melona, który potrzebny nam będzie do przygotowania musu.

10

NA KONIEC ZAOSTRZAMY

krawędzie miseczki, ścinając górny brzeg ostrym nożykiem.

11

MNIEJSZĄ CZĘŚĆ MELONA

tniemy na mniejsze kawałki i nadajemy im kształt listków – będą nam potrzebne do dekoracji deseru.

12

JAJA UBIJAMY ZA

pomocą miksera.

13

DO GARNKA WSYPUJEMY

60 g cukru i dolewamy 40 ml wody i gotujemy.

14

NASTĘPNIE GORĄCYM SYROPEM

zalewamy ubijające się w mikserze jaja.

15

CAŁOŚĆ UBIJAMY DO

momentu, aż wystygnie. 220 G MIĄŻSZU: melona, otartą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej limonki , sok z całej limonki i kilka listków bazylii przekładamy do pojemnika blendera. MIKSUJEMY.

16

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

pozostałych 20 ml wody, mieszamy.

17

NASTĘPNIE ROZPUSZCZONĄ ŻELATYNĘ

(można rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali) dodajemy do reszty składników.

18

RESZTKI MELONA (MIĄŻSZU)

kroimy w kostkę, następnie wykładamy pokrojonym melonem dno melonowej miseczki oraz pucharki.

19

UBITE JAJA MIESZAMY

z pulpą z melona, powstały krem wylewamy na pokrojone kawałki melona, do miseczki wydrążonej z melona oraz do pucharków.

20

PUCHARKI I MISECZKĘ

wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.

21

KREM DEKORUJEMY PRZYGOTOWANYMI

wcześniej elementami dekoracyjnymi, kawałkami melona oraz świeżymi truskawkami , malinami i listkami bazylii.

22

DESER PRZYGOTOWUJEMY W

dniu spożycia (krem nie powinien zbyt długo stać w lodówce).

Wartości odżywcze

📊

Wartości odżywcze

Na 1 porcję

📊

Wartość energetyczna

429,8

🥑

Tłuszcz

5,6

🌾

Węglowodany

92,0

🥬

Błonnik

8,3

💪

Białko

11,5

Podobne przepisy

Puszysty krem z melona - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl