tom-car24.com.pl

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym

Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 4 szt.
oregano suszone - 1 szczypta
natka pietruszki - 2 łyżki
pesto czerwone - 1 łyżka
fasola czerwona z puszki - 400 g
papryczka chili czerwona - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 285 g
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 50 ml
szalotka - 3 szt.
dynia hokkaido - 500 g
ząbek czosnku - 4 szt.
mąka kukurydziana - 345 g
olej rzepakowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 375 ml
mozzarella - 3 szt.
ser żółty wędzony - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO I SMAŻYMY TORTILLE:
Wszystkie składniki na tortille łączymy w misce, a następnie dokładnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.
4.ZWIJAMY ENCHILADY:
Na każdy z 8 przygotowanych placków tortilli wykładamy mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz farsz. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wędzonym serem.
5.PODAJEMY ENCHILADY:
Enchilady podajemy na ciepło z listkami bazylii.
Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO I SMAŻYMY TORTILLE

Wszystkie składniki na tortille łączymy w misce, a następnie dokładnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą. Oprószamy solą i wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.

4

ZWIJAMY ENCHILADY

Na każdy z 8 przygotowanych placków tortilli wykładamy mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz farsz. Placki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wędzonym serem.

5

PODAJEMY ENCHILADY

Enchilady podajemy na ciepło z listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4591,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

765,2 kcal

🥑

Tłuszcz

36,2 g

🌾

Węglowodany

78,4 g

🥬

Błonnik

35 g

💪

Białko

35 g

Podobne przepisy

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl