tom-car24.com.pl

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine • przepis • składniki • przygotowanie

Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine

Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 2 szt.
grana padano, tarty - 2 łyżki
rukola - 40 g
kurczak filety z piersi - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
ser kozi - 120 g
ziemniak - 1 kg
jajko - 3 szt.
cukier - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
masło - 60 g
mąka pszenna tortowa - 125 g
olej słonecznikowy - 2 l
woda - 250 ml
sałata rzymska - 2 szt.
natka pietruszki - 10 g
szczypior cebuli - 12 g
jogurt naturalny - 4 łyżki
majonez - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ BLENDER:
8 wykałaczek 2 naczynia żaroodporne drewnianą łyżkę rękaw cukierniczy kawałek ręcznika papierowego rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół) Przygotuj wcześniej Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
2.ODCEDŹ I ROZGNIEĆ:
na purée za pomocą tłuczka.
3.PIECZONA PAPRYKA PAPRYKI:
smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).
4.PO UPIECZENIU PAPRYKI:
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
5.NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z:
nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.
6.FASZEROWANE PIERSI DO:
blendera przekładamy garść rukoli, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, miksujemy.
7.DODAJEMY DRUGĄ GARŚĆ:
rukoli wraz z łyżką oliwy, miksujemy.
8.DODAJEMY 120 G:
sera koziego oraz 2-3 łyżki startego na tarce sera grana padano.
9.SKŁADNIK MIKSUJEMY. DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
pieprzu.
10.PIERSI KURCZAKA MYJEMY,:
osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy wzdłuż, nie przecinając ich do końca, tworzymy tzw. KIESZONKI.
11.FILETY DOPRAWIAMY PIEPRZEM:
i solą z obu stron i faszerujemy sosem z rukoli i koziego sera.
12.NIEWIELKĄ ILOŚĆ SOSU:
pozostawiamy.
13.FILETY SPINAMY ZA:
pomocą wykałaczek tak, żeby farsz był zamknięty wewnątrz mięsa.
14.FARSZEM SMARUJEMY CAŁĄ:
powierzchnię piersi z zewnątrz.
15.TAK PRZYGOTOWANE MIĘSO:
wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
16.FILETY WRAZ Z:
gałązkami tymianku układamy w naczyniu żaroodpornym.
17.WIERZCH FILETÓW POLEWAMY:
oliwą z oliwek, a następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C (góra i dół), pieczemy 15-20 minut.
18.Z UPIECZONYCH PIERSI:
kurczaka wyjmujemy wykałaczki.
19.MIĘSO ODSTAWIAMY NA:
5 minut do wystygnięcia.
20.ZIEMNIACZKI DAUPHINE DO:
rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli oraz szczyptę cukru.
21.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, do składników dodajemy przesianą mąkę.
22.CAŁY CZAS DOKŁADNIE:
mieszamy, gotując na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
23.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
czystej miski.
24.W OSOBNEJ MISECZCE:
roztrzepujemy jajka.
25.NIEWIELKĄ ILOŚĆ ROZTRZEPANYCH:
jajek dodajemy do ciasta, energicznie mieszamy.
26.STOPNIOWO DODAJEMY POZOSTAŁE:
jaja, cały czas mieszając.
27.DO CIASTA DODAJEMY:
ciepłe, rozgniecione na purée ziemniaki.
28.MIESZAMY, BY PURÉE:
dobrze połączyło się z ciastem.
29.DODAJEMY 2 SZCZYPTY:
startej gałki muszkatołowej, niewielką ilość soli i pieprzu.
30.W DUŻYM GARNKU:
rozgrzewamy olej do temperatury 170-180°C.
31.MASĘ Z ZIEMNIAKÓW:
i ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego.
32.CIASTO WYCISKAMY POWOLI:
z rękawa cukierniczego, odkrawamy ostrym nożem i wrzucamy do gorącego oleju.
33.KAŻDY KAWAŁEK CIASTA:
powinien mieć około 2 cm długości.
34.MAŁE KAWAŁKI MASY:
smażymy około 2-3 minut do momentu zarumienienia.
35.CIASTO SMAŻYMY W:
kilku etapach tak, aby równomiernie się usmażyło.
36.USMAŻONE ZIEMNIACZKI ODCEDZAMY,:
następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym. ZIEMNIACZKI POSYPUJEMY ODROBINĄ: soli.
37.RĘCZNIK PAPIEROWY WYJMUJEMY:
z naczynia.
38.NACZYNIE ŻAROODPORNE Z:
ziemniakami chwilę przed podaniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200°C.
39.PIECZEMY OKOŁO 5:
minut.
40.SAŁATKA MINISAŁATY KROIMY:
drobno i przekładamy do miski.
41.DODAJEMY CZĘŚĆ POSIEKANEJ:
pietruszki i połowę przygotowanej ilości szczypiorku, mieszamy.
42.SOS DO MISKI:
przekładamy biojogurt, majonez, szczyptę papryki w proszku, doprawiamy solą i pieprzem, niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy sok z cytryny.
43.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
44.DO SOSU DODAJEMY:
pozostałą posiekany szczypiorek oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki.
45.JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ:
układamy na talerzu.
46.NA NIEJ UKŁADAMY:
paseczki wcześniej upieczonej papryki, skrapiamy sosem jogurtowym.
47.UPIECZONE FILETY KROIMY:
w plastry na ukos.
48.UKŁADAMY JE NA:
sałacie, dekorujemy gałązkami tymianku.
49.PODAJEMY Z ZIEMNIACZKAMI:
w miseczce.
Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ BLENDER

8 wykałaczek 2 naczynia żaroodporne drewnianą łyżkę rękaw cukierniczy kawałek ręcznika papierowego rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół) Przygotuj wcześniej Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

2

ODCEDŹ I ROZGNIEĆ

na purée za pomocą tłuczka.

3

PIECZONA PAPRYKA PAPRYKI

smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg).

4

PO UPIECZENIU PAPRYKI

przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

5

NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z

nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.

6

FASZEROWANE PIERSI DO

blendera przekładamy garść rukoli, ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, miksujemy.

7

DODAJEMY DRUGĄ GARŚĆ

rukoli wraz z łyżką oliwy, miksujemy.

8

DODAJEMY 120 G

sera koziego oraz 2-3 łyżki startego na tarce sera grana padano.

9

SKŁADNIK MIKSUJEMY. DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

pieprzu.

10

PIERSI KURCZAKA MYJEMY,

osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy wzdłuż, nie przecinając ich do końca, tworzymy tzw. KIESZONKI.

11

FILETY DOPRAWIAMY PIEPRZEM

i solą z obu stron i faszerujemy sosem z rukoli i koziego sera.

12

NIEWIELKĄ ILOŚĆ SOSU

pozostawiamy.

13

FILETY SPINAMY ZA

pomocą wykałaczek tak, żeby farsz był zamknięty wewnątrz mięsa.

14

FARSZEM SMARUJEMY CAŁĄ

powierzchnię piersi z zewnątrz.

15

TAK PRZYGOTOWANE MIĘSO

wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

16

FILETY WRAZ Z

gałązkami tymianku układamy w naczyniu żaroodpornym.

17

WIERZCH FILETÓW POLEWAMY

oliwą z oliwek, a następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C (góra i dół), pieczemy 15-20 minut.

18

Z UPIECZONYCH PIERSI

kurczaka wyjmujemy wykałaczki.

19

MIĘSO ODSTAWIAMY NA

5 minut do wystygnięcia.

20

ZIEMNIACZKI DAUPHINE DO

rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli oraz szczyptę cukru.

21

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, do składników dodajemy przesianą mąkę.

22

CAŁY CZAS DOKŁADNIE

mieszamy, gotując na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

23

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

czystej miski.

24

W OSOBNEJ MISECZCE

roztrzepujemy jajka.

25

NIEWIELKĄ ILOŚĆ ROZTRZEPANYCH

jajek dodajemy do ciasta, energicznie mieszamy.

26

STOPNIOWO DODAJEMY POZOSTAŁE

jaja, cały czas mieszając.

27

DO CIASTA DODAJEMY

ciepłe, rozgniecione na purée ziemniaki.

28

MIESZAMY, BY PURÉE

dobrze połączyło się z ciastem.

29

DODAJEMY 2 SZCZYPTY

startej gałki muszkatołowej, niewielką ilość soli i pieprzu.

30

W DUŻYM GARNKU

rozgrzewamy olej do temperatury 170-180°C.

31

MASĘ Z ZIEMNIAKÓW

i ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego.

32

CIASTO WYCISKAMY POWOLI

z rękawa cukierniczego, odkrawamy ostrym nożem i wrzucamy do gorącego oleju.

33

KAŻDY KAWAŁEK CIASTA

powinien mieć około 2 cm długości.

34

MAŁE KAWAŁKI MASY

smażymy około 2-3 minut do momentu zarumienienia.

35

CIASTO SMAŻYMY W

kilku etapach tak, aby równomiernie się usmażyło.

36

USMAŻONE ZIEMNIACZKI ODCEDZAMY,

następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym. ZIEMNIACZKI POSYPUJEMY ODROBINĄ: soli.

37

RĘCZNIK PAPIEROWY WYJMUJEMY

z naczynia.

38

NACZYNIE ŻAROODPORNE Z

ziemniakami chwilę przed podaniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200°C.

39

PIECZEMY OKOŁO 5

minut.

40

SAŁATKA MINISAŁATY KROIMY

drobno i przekładamy do miski.

41

DODAJEMY CZĘŚĆ POSIEKANEJ

pietruszki i połowę przygotowanej ilości szczypiorku, mieszamy.

42

SOS DO MISKI

przekładamy biojogurt, majonez, szczyptę papryki w proszku, doprawiamy solą i pieprzem, niewielką ilością oliwy z oliwek, dodajemy sok z cytryny.

43

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

44

DO SOSU DODAJEMY

pozostałą posiekany szczypiorek oraz niewielką ilość posiekanej pietruszki.

45

JAK PODAWAĆ SAŁATKĘ

układamy na talerzu.

46

NA NIEJ UKŁADAMY

paseczki wcześniej upieczonej papryki, skrapiamy sosem jogurtowym.

47

UPIECZONE FILETY KROIMY

w plastry na ukos.

48

UKŁADAMY JE NA

sałacie, dekorujemy gałązkami tymianku.

49

PODAJEMY Z ZIEMNIACZKAMI

w miseczce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

19579,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4894,9 kcal

🥑

Tłuszcz

466,8 g

🌾

Węglowodany

80,6 g

🥬

Błonnik

9,5 g

💪

Białko

68,2 g

Podobne przepisy

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl