Ciasteczka digestive • przepis • składniki • przygotowanie
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM
Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.
DODAJEMY JAJKA
Powoli wtłaczamy jajka do masy, cały czas miksując i dodając kolejne.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie wszystko miksujemy, aż się połączą.
FORMUJEMY CIASTKA
Z gotowego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każde ciastko spłaszczamy. Gdy skończy się miejsce na blasze, wykładamy ciastka na kolejną i powtarzamy czynność.
PIECZEMY CIASTKA
Wkładamy pierwszą blachę do pieca i pieczemy przez 20 minut, aż ciastka się zezłocą. Gotowe ciastka odkładamy na talerz, a do pieca wsuwamy blachę z drugą porcją ciastek i znowu pieczemy. Po wypieczeniu przekładamy je na talerz i studzimy. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy będą całkowicie wystudzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1862,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
84,6 kcal
Tłuszcz
4,2 g
Węglowodany
10,9 g
Błonnik
0,9 g
Białko
1,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.