tom-car24.com.pl

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kminek cały - 1 łyżeczka
mięso mielone wieprzowe - 500 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
cukinia - 0,5 szt.
seler - 0,5 szt.
olej rzepakowy - 10 ml
jajko - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
kasza gryczana - 180 g
mąka pszenna - 1 łyżka
mleko 3,2% - 500 ml
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
ser twaróg tłusty - 50 g
ser cheddar - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE:
żaroodporne tarkę rozgrzej piekarnik do temperatury 185-190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej 80 g kaszy gryczanej ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2.RESZTĘ ZOSTAW:
nieugotowaną.
3.SOS MIELIMY 100:
g suchej kaszy gryczanej (część kaszy zostawiamy do obsypania naczynia żaroodpornego).
4.DO GARNKA WRZUCAMY:
2 łyżki masła, podgrzewamy.
5.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz 1 łyżkę zmielonej kaszy gryczanej.
6.ENERGICZNIE MIESZAMY ZA:
pomocą trzepaczki.
7.ZDEJMUJEMY Z OGNIA:
i zalewamy zimnym mlekiem.
8.WSTAWIAMY Z POWROTEM:
na ogień. MIESZAMY. DODAJEMY POSIEKANY: czosnek.
9.KIEDY SOS ZGĘSTNIEJE,:
doprawiamy go niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
10.MIESZAMY, CHWILĘ GOTUJEMY,:
następnie sos zdejmujemy z ognia i dodajemy małą łyżeczkę majeranku. MIESZAMY.
11.DO SOSU DODAJEMY:
ugotowaną kaszę gryczaną (ok. 200-250 GRAMÓW).
12.MIESZAMY, NASTĘPNIE DODAJEMY:
2 żółtka.
13.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
14.NASTĘPNIE DODAJEMY NIEWIELKĄ:
ilość startego na tarce sera żółtego. MIESZAMY.
15.MIĘSNY FARSZ Z:
warzywami Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone.
16.SMAŻYMY, CO JAKIŚ:
czas mieszając.
17.DO PODSMAŻONEGO MIĘSA:
wrzucamy posiekany czosnek oraz roztarty w moździerzu kminek. CAŁOŚĆ ZALEWAMY POMIDORAMI: pelati. DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody.
18.CAŁOŚĆ SMAŻYMY:
ok. 10 MINUT NA: wolnym ogniu, następnie odstawiamy na bok.
19.WARZYWA NA KOLEJNEJ:
patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, które blanszujemy.
20.NASTĘPNIE WRZUCAMY STARTE:
na tarce o grubych oczkach pietruszkę, seler, marchewkę oraz cukinię. WARZYWA DOPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.
21.CAŁOŚĆ SMAŻYMY, CO:
jakiś czas mieszając.
22.DO PODSMAŻONYCH WARZYW:
wrzucamy wcześniej wysmażone mięso mielone.
23.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
chwilę smażymy.
24.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
soli i pieprzu.
25.NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY:
masłem i obsypujemy zmieloną kaszą gryczaną.
26.NASTĘPNIE WYKŁADAMY MIĘSO:
mielone, które posypujemy startym na tarce żółtym serem (niewielką ilość sera pozostawiamy do posypania góry zapiekanki).
27.CAŁOŚĆ ZALEWAMY MASĄ:
z kaszy gryczanej.
28.GÓRĘ ZAPIEKANKI POSYPUJEMY:
pozostałą ilością startego sera.
29.ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do temp.
30.185-190°C (TERMOOBIEG) NA:
25 minut.
31.UPIECZONĄ ZAPIEKANKĘ WYJMUJEMY:
z piekarnika. ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY POKRUSZONYM: twarogiem.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE

żaroodporne tarkę rozgrzej piekarnik do temperatury 185-190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej 80 g kaszy gryczanej ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2

RESZTĘ ZOSTAW

nieugotowaną.

3

SOS MIELIMY 100

g suchej kaszy gryczanej (część kaszy zostawiamy do obsypania naczynia żaroodpornego).

4

DO GARNKA WRZUCAMY

2 łyżki masła, podgrzewamy.

5

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz 1 łyżkę zmielonej kaszy gryczanej.

6

ENERGICZNIE MIESZAMY ZA

pomocą trzepaczki.

7

ZDEJMUJEMY Z OGNIA

i zalewamy zimnym mlekiem.

8

WSTAWIAMY Z POWROTEM

na ogień. MIESZAMY. DODAJEMY POSIEKANY: czosnek.

9

KIEDY SOS ZGĘSTNIEJE,

doprawiamy go niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.

10

MIESZAMY, CHWILĘ GOTUJEMY,

następnie sos zdejmujemy z ognia i dodajemy małą łyżeczkę majeranku. MIESZAMY.

11

DO SOSU DODAJEMY

ugotowaną kaszę gryczaną (ok. 200-250 GRAMÓW).

12

MIESZAMY, NASTĘPNIE DODAJEMY

2 żółtka.

13

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

14

NASTĘPNIE DODAJEMY NIEWIELKĄ

ilość startego na tarce sera żółtego. MIESZAMY.

15

MIĘSNY FARSZ Z

warzywami Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone.

16

SMAŻYMY, CO JAKIŚ

czas mieszając.

17

DO PODSMAŻONEGO MIĘSA

wrzucamy posiekany czosnek oraz roztarty w moździerzu kminek. CAŁOŚĆ ZALEWAMY POMIDORAMI: pelati. DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody.

18

CAŁOŚĆ SMAŻYMY

ok. 10 MINUT NA: wolnym ogniu, następnie odstawiamy na bok.

19

WARZYWA NA KOLEJNEJ

patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, które blanszujemy.

20

NASTĘPNIE WRZUCAMY STARTE

na tarce o grubych oczkach pietruszkę, seler, marchewkę oraz cukinię. WARZYWA DOPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.

21

CAŁOŚĆ SMAŻYMY, CO

jakiś czas mieszając.

22

DO PODSMAŻONYCH WARZYW

wrzucamy wcześniej wysmażone mięso mielone.

23

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

chwilę smażymy.

24

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

soli i pieprzu.

25

NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY

masłem i obsypujemy zmieloną kaszą gryczaną.

26

NASTĘPNIE WYKŁADAMY MIĘSO

mielone, które posypujemy startym na tarce żółtym serem (niewielką ilość sera pozostawiamy do posypania góry zapiekanki).

27

CAŁOŚĆ ZALEWAMY MASĄ

z kaszy gryczanej.

28

GÓRĘ ZAPIEKANKI POSYPUJEMY

pozostałą ilością startego sera.

29

ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do temp.

30

185-190°C (TERMOOBIEG) NA

25 minut.

31

UPIECZONĄ ZAPIEKANKĘ WYJMUJEMY

z piekarnika. ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY POKRUSZONYM: twarogiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3430 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

857,5 kcal

🥑

Tłuszcz

49,2 g

🌾

Węglowodany

58,4 g

🥬

Błonnik

48,6 g

💪

Białko

48,6 g

Podobne przepisy