tom-car24.com.pl

Frytki z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Frytki z batatów

Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 700 g
woda - 2,2 l
oliwa z oliwek - 20 ml
ocet - 40 ml
sól - 2 łyżeczki
cukier - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE ZIEMNIAKI:
Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je (bez obierania) na kształt frytek o grubości ok. 1-1,5 cm.
2.GOTUJEMY BATATY:
Wlej wodę do garnka i ustaw ją na gazie, a gdy zacznie się gotować dodaj sól, ocet oraz cukier. Wrzuć bataty do wrzątku. Całość powinna gotować się przez 5 minut.
3.STUDZIMY BATATY:
Odcedź bataty na sitku, a potem pozwól im wystygnąć. Możesz delikatnie osuszyć je ściereczką.
4.WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA:
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a potem wyłóż na nią osuszone bataty. Włóż blachę do piekarnika na 5-6 minut, aby je podsuszyć.
5.PRZYPRAWIAMY FRYTKI:
Gdy bataty się podsuszą, wyciągnij je z pieca i przełóż do miski.
6.PIECZEMY BATATY:
Ponownie połóż bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej użyć do tego nowego arkusza). Wsuń blachę do piekarnika i piecz przez ok. 12-15 minut. Frytki powinny w tym czasie lekko się zrumienić.
7.WYCIĄGAMY BATATY Z PIEKARNIKA:
Gdy frytki się upieką, wyciągnij je z pieca i delikatnie posól. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu oraz pieprzu.
Frytki z batatów

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE ZIEMNIAKI

Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je (bez obierania) na kształt frytek o grubości ok. 1-1,5 cm.

2

GOTUJEMY BATATY

Wlej wodę do garnka i ustaw ją na gazie, a gdy zacznie się gotować dodaj sól, ocet oraz cukier. Wrzuć bataty do wrzątku. Całość powinna gotować się przez 5 minut.

3

STUDZIMY BATATY

Odcedź bataty na sitku, a potem pozwól im wystygnąć. Możesz delikatnie osuszyć je ściereczką.

4

WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA

Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a potem wyłóż na nią osuszone bataty. Włóż blachę do piekarnika na 5-6 minut, aby je podsuszyć.

5

PRZYPRAWIAMY FRYTKI

Gdy bataty się podsuszą, wyciągnij je z pieca i przełóż do miski.

6

PIECZEMY BATATY

Ponownie połóż bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej użyć do tego nowego arkusza). Wsuń blachę do piekarnika i piecz przez ok. 12-15 minut. Frytki powinny w tym czasie lekko się zrumienić.

7

WYCIĄGAMY BATATY Z PIEKARNIKA

Gdy frytki się upieką, wyciągnij je z pieca i delikatnie posól. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu oraz pieprzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

753,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

188,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,3 g

🌾

Węglowodany

37,2 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

2,7 g

Podobne przepisy

Frytki z batatów - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl