Burgery z tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BURGERY
Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z POMIDORÓW
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BURGERA
Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2068 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
517 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
51,1 g
Błonnik
22,3 g
Białko
22,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos hamburgerowy
Sos hamburgerowy to obowiązkowy element każdego dobrego burgera, który podkreśla smak mięsa i nadaje całości wyjątkowego charakteru. Taki sos doskonale pasuje także do frytek czy kanapek. Przygotuj domowy sos hamburgerowy wraz z nami!

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!