tom-car24.com.pl

Frytki z warzyw z dipem sezamowym • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

Frytki z warzyw z dipem sezamowym

Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 450 g
burak - 300 g
kalarepa - 300 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pasternak - 300 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
sól morska - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
sezam biały - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Buraki, pasternak, batat i kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Buraki i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy, doprawiamy solą i rozkładamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.
2.PRAŻYMY SEZAM:
Batat i kalarepę mieszamy z pozostałym tymiankiem, papryką, oliwą i odrobiną soli, odstawiamy. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie wydzielać zapach. Studzimy, a następnie rozgniatamy w moździerzu ze sporą szczyptą soli.
3.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Warzywa delikatnie obracamy na blasze. Dodajemy do nich batat i kalarepę, wszystko równomiernie rozkładamy i pieczemy w tej samej temperaturze przez 10 minut. Ponownie obracamy i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż warzywne frytki będą miękkie i uzyskają lekko brązowy kolor. Śmietanę mieszamy z mieszanką sezamową i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z warzywami.
Frytki z warzyw z dipem sezamowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Buraki, pasternak, batat i kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Buraki i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy, doprawiamy solą i rozkładamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.

2

PRAŻYMY SEZAM

Batat i kalarepę mieszamy z pozostałym tymiankiem, papryką, oliwą i odrobiną soli, odstawiamy. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie wydzielać zapach. Studzimy, a następnie rozgniatamy w moździerzu ze sporą szczyptą soli.

3

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Warzywa delikatnie obracamy na blasze. Dodajemy do nich batat i kalarepę, wszystko równomiernie rozkładamy i pieczemy w tej samej temperaturze przez 10 minut. Ponownie obracamy i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż warzywne frytki będą miękkie i uzyskają lekko brązowy kolor. Śmietanę mieszamy z mieszanką sezamową i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z warzywami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1513,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

378,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

52,4 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy