tom-car24.com.pl

Pretzel dog • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.

Pretzel dog

Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

drożdże suszone - 7 g
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 650 g
smalec - 55 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
soda oczyszczona - 100 g
kiełbaski wieprzowe - 15 szt.
ser Wiesenlander - 15 plastrów
żółtka jaj - 1 szt.
woda - 1 łyżka
sól gruboziarnista - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
W misce łączymy ze sobą wodę, drożdże, cukier i sól. Tak przygotowany zaczyn odkładamy na bok na ok. 5 minut, aż delikatnie się spieni.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy roztopiony smalec i zaczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
3.FORMUJEMY CIASTO:
Ciasto ręcznie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
4.FORMUJEMY PRETZEL DOGI:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego z nich formujemy wałek o długości ok. 50-60 cm. Każdą kiełbaskę zawijamy w ser, a następnie w ciasto tak, aby do siebie przylegało.
5.GOTUJEMY PRETZEL DOGI:
Zagotowujemy 2,5 l wody wymieszanej z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy do niej uformowane pretzel dogi i gotujemy je przez ok. 30 sekund. Podgotowane przekąski przekładamy od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pretzel doga smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i oprószamy solą.
6.PIECZEMY I PODAJEMY PRETZEL DOGI:
Gotowe przekąski pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C. Podajemy je lekko wystudzone, ale jeszcze ciepłe.
Pretzel dog

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

W misce łączymy ze sobą wodę, drożdże, cukier i sól. Tak przygotowany zaczyn odkładamy na bok na ok. 5 minut, aż delikatnie się spieni.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy roztopiony smalec i zaczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.

3

FORMUJEMY CIASTO

Ciasto ręcznie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.

4

FORMUJEMY PRETZEL DOGI

Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego z nich formujemy wałek o długości ok. 50-60 cm. Każdą kiełbaskę zawijamy w ser, a następnie w ciasto tak, aby do siebie przylegało.

5

GOTUJEMY PRETZEL DOGI

Zagotowujemy 2,5 l wody wymieszanej z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy do niej uformowane pretzel dogi i gotujemy je przez ok. 30 sekund. Podgotowane przekąski przekładamy od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pretzel doga smarujemy żółtkiem rozbełtanym z łyżką wody i oprószamy solą.

6

PIECZEMY I PODAJEMY PRETZEL DOGI

Gotowe przekąski pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C. Podajemy je lekko wystudzone, ale jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7105,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,7 kcal

🥑

Tłuszcz

29,6 g

🌾

Węglowodany

33,4 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy

Pretzel dog - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl