tom-car24.com.pl

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem

Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szparagi białe - 380 g
ząbek czosnku - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 5 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
bułka pełnoziarnista - 5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano, tarty - 30 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 200 g
śmietana 30% - 60 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SZPARAGI:
Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki. Na patelnię z roztopionym masłem wykładamy szparagi. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy ok. 5 minut.
2.WYDRĄŻAMY BUŁKI:
Z bułek odcinamy górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Do warzyw dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zredukuje.
4.FASZERUJEMY I PIECZEMY BUŁKI:
Farsz nakładamy do wydrążonych bułek. Do każdej bułki wbijamy na farsz 1 jajko. Całość oprószamy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.
Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SZPARAGI

Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki. Na patelnię z roztopionym masłem wykładamy szparagi. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy ok. 5 minut.

2

WYDRĄŻAMY BUŁKI

Z bułek odcinamy górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do warzyw dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zredukuje.

4

FASZERUJEMY I PIECZEMY BUŁKI

Farsz nakładamy do wydrążonych bułek. Do każdej bułki wbijamy na farsz 1 jajko. Całość oprószamy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1814 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

29,6 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy