tom-car24.com.pl

Gofry z owocami i cukrem pudrem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak zrobić najlepsze gofry? Odpowiedzią jest przepis Kingi na idealne gofrowe ciasto. Znajdziecie w nim wszystkie niezbędne wskazówki, które przydadzą się zapalonym gofrożercom. Do dzieła!

Gofry z owocami i cukrem pudrem

Jak zrobić najlepsze gofry? Odpowiedzią jest przepis Kingi na idealne gofrowe ciasto. Znajdziecie w nim wszystkie niezbędne wskazówki, które przydadzą się zapalonym gofrożercom. Do dzieła!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 350 g
mleko - 460 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
cukier puder - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 2 łyżki
mięta świeża - 2 g
borówki - 50 g
jeżyna - 50 g
malina - 120 g
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.
2.UBIJAMY BIAŁKA JAJ:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.
3.PIECZEMY GOFRY:
Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.
4.PODAJEMY GOFRY Z OWOCAMI:
Na przestudzone gofry nakładamy ulubione świeże owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny i borówki. Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Gofry z owocami i cukrem pudrem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.

2

UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.

3

PIECZEMY GOFRY

Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.

4

PODAJEMY GOFRY Z OWOCAMI

Na przestudzone gofry nakładamy ulubione świeże owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny i borówki. Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2806,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

233,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12,0 g

🌾

Węglowodany

26,8 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy