Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MARYNATY
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w podłużne paski o szerokości około 1,5 cm.Do większego naczynia wlewamy sos sojowy. Ząbek czosnku siekamy, a następnie rozcieramy płaską stroną noża, żeby wydobyć z niego sok. Przekładamy go do miski z sosem sojowym. Dodajemy miód, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wcześniej limonki. Wyciskamy z limonki odrobinę soku i też dodajemy do marynaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewając odrobiną oliwy z oliwek. Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut.
FASOLKĘ SZPARAGOWĄ ZAWIJAMY W BOCZEK
Fasolkę blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie. Już ostudzoną marynujemy w oliwie z oliwek i posiekanym w cienkie plastry czosnku. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Małe pęczki fasolki, po około 4-6 sztuk, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Odkładamy na bok..
NABIJAMY NA PATYCZKI ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA
Paski kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie patyczki. Jeśli plaster kurczaka jest większy, warto nadziać go na dwa patyczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1371,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
685,7 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
27 g
Błonnik
5,7 g
Białko
69,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.