tom-car24.com.pl

Gulasz z pomarańczami i dynią • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Gulasz z pomarańczami i dynią

Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek wędzony - 60 g
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kumin - 1 łyżeczka
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 3 szt.
olej - 2 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
sok pomarańczowy - 200 ml
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 6 szt.
wino czerwone - 150 ml
woda - 1 l
dynia hokkaido - 300 g
pomidory krojone z puszki - 200 g
mięso wołowe - 500 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY MIĘSO:
Mięso kroimy na kawałki 2 x 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Cebule kroimy w taką samą kostkę jak mięso, czosnek kroimy w plasterki. Szklimy na patelni i odkładamy na bok.
2.GULASZ DUSIMY W PIEKARNIKU:
Zalewamy pomidorami i sokiem z pomarańczy. Dolewamy tyle wody, by płyn przykrył powierzchnie mięsa. Dokładamy suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 1,5-2 godziny.
3.DODAJEMY DO GULASZU DYNIĘ:
Dynię (z wyjątkiem hokkaido) obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
Gulasz z pomarańczami i dynią

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY MIĘSO

Mięso kroimy na kawałki 2 x 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na brązowy kolor. Cebule kroimy w taką samą kostkę jak mięso, czosnek kroimy w plasterki. Szklimy na patelni i odkładamy na bok.

2

GULASZ DUSIMY W PIEKARNIKU

Zalewamy pomidorami i sokiem z pomarańczy. Dolewamy tyle wody, by płyn przykrył powierzchnie mięsa. Dokładamy suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 1,5-2 godziny.

3

DODAJEMY DO GULASZU DYNIĘ

Dynię (z wyjątkiem hokkaido) obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2285,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

571,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

25,1 g

Podobne przepisy

Gulasz z pomarańczami i dynią - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl