Tarta z musem jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.
WAŁKUJEMY I PIECZEMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY
Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.
DEKORUJEMY TARTĘ
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3326 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,6 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
50,4 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Ciasteczka maślano-cytrynowe
Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!