tom-car24.com.pl

Tarta z musem jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Tarta z musem jabłkowym

Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

jabłko zielone - 2 szt.
cukier puder - 50 g
jajko - 2 szt.
masło - 100 g
mąka migdałowa - 50 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 1 łyżka
mąka pszenna - 150 g
konfitura różana - 3 łyżki
cukier trzcinowy - 100 g
cynamon - 3 szczypty
jogurt naturalny - 120 ml
woda - 30 ml
żelatyna - 6 g
jabłko czerwone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO:
Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.
2.WAŁKUJEMY I PIECZEMY CIASTO:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY:
Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.
4.DEKORUJEMY TARTĘ:
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.
Tarta z musem jabłkowym

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz zmielone migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.

2

WAŁKUJEMY I PIECZEMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy wierzch widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY

Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części i wykrawamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem i dodajemy do jabłek. Układamy owoce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy i miksujemy.

4

DEKORUJEMY TARTĘ

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w cienkie plastry. Plastry zwijamy w różyczki, które układamy na schłodzonym musie. Tworzymy ładną kompozycję z zielonych i czerwonych jabłek. Oprószamy całość cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3326 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

332,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,7 g

🌾

Węglowodany

50,4 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Tarta z musem jabłkowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl