tom-car24.com.pl

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem

Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka pierś - 4 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
cukinia - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
zioła prowansalskie - 3 szczypty
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pomidor czerwony - 3 szt.
cebula - 4 szt.
ziemniak - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 200 g
tymianek suszony - 2 szczypty
miód - 80 g
ocet balsamiczny - 250 ml
liść laurowy - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
kuwertura mleczna - 20 g
szczypior cebuli - 24 g
masło - 40 g
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 2 szczypty
cynamon - 1 szczypta
pieprz cayenne - 1 szczypta
wino czerwone - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA:
żaroodporne, folię spożywczą i sitko Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Piersi kaczki Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa).
2.PIERSI PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego, posypujemy 3-4 szczyptami ziół prowansalskich, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso.
3.DODAJEMY 2 DROBNO:
posiekane ząbki czosnku, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy 20-30 minut w lodówce (najlepiej przez całą noc).
4.NA DNIE TEFLONOWEJ:
patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
5.SMAŻYMY PIERSI OD:
strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut).
6.MIĘSO POWINNO W:
środku być różowe.
7.MIĘSO ZAKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową.
8.PRZED PODANIEM WKŁADAMY:
piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika w celu podgrzania mięsa.
9.ZAPIEKANKA (TION) Z:
kozim serem Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy cebule pokrojone w piórka, ziemniaki obrane i pokrojone w talarki o grubości ok.
10.0,5 CM, DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem.
11.CUKINIĘ KROIMY W:
talarki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części (wielkości podobnej do talarków cukinii), pomidory kroimy w plastry.
12.NA PRZEMIAN UKŁADAMY:
cukinię, paprykę i pomidora na kształt wachlarza.
13.DO MISECZKI PRZELEWAMY:
2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku i 2 szczypty tymianku, sól i pieprz. MIESZAMY.
14.SMARUJEMY UŁOŻONE W:
naczyniu żaroodpornym warzywa i rozkładamy kozi ser.
15.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180°C (opcja: góra- dół) na 40 minut do godziny.
16.SOS DO ZAPIEKANKI:
250 ml octu balsamicznego przelewamy do garnka, dodajemy 80 g miodu i mieszamy. ZAGOTOWUJEMY.
17.OD CZASU DO:
czasu mieszamy trzepaczką.
18.PO CHWILI ZMNIEJSZAMY:
ogień i dalej gotujemy, następnie odstawiamy.
19.SOS CZEKOLADOWY DO:
mięsa Na bardzo gorącą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, wlewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, rozbity pieprz w ziarnach, szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie), papryczkę pokrojoną wraz z gniazdami nasiennymi, skórkę startą z 1 pomarańczy.
20.GOTUJEMY 2 MINUTY,:
przecedzamy do mniejszego garnka i podgrzewamy 4-5 minut.
21.GDY SOS ZREDUKUJE:
się o połowę, dodajemy 40 g masła, mieszamy trzepaczką, ścieramy do sosu 4 kostki kuwertury na drobnych oczkach, mieszamy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: soli.
22.JAK PODAWAĆ PIERŚ:
wyciągamy z piekarnika, kroimy na ukos, polewamy sosem z czekolady i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
23.ZAPIEKANKĘ WYCIĄGAMY Z:
piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem z octu balsamicznego.
Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA

żaroodporne, folię spożywczą i sitko Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Piersi kaczki Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa).

2

PIERSI PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego, posypujemy 3-4 szczyptami ziół prowansalskich, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso.

3

DODAJEMY 2 DROBNO

posiekane ząbki czosnku, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy 20-30 minut w lodówce (najlepiej przez całą noc).

4

NA DNIE TEFLONOWEJ

patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

5

SMAŻYMY PIERSI OD

strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut).

6

MIĘSO POWINNO W

środku być różowe.

7

MIĘSO ZAKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową.

8

PRZED PODANIEM WKŁADAMY

piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika w celu podgrzania mięsa.

9

ZAPIEKANKA (TION) Z

kozim serem Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy cebule pokrojone w piórka, ziemniaki obrane i pokrojone w talarki o grubości ok.

10

0,5 CM, DOPRAWIAMY

solą i pieprzem.

11

CUKINIĘ KROIMY W

talarki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części (wielkości podobnej do talarków cukinii), pomidory kroimy w plastry.

12

NA PRZEMIAN UKŁADAMY

cukinię, paprykę i pomidora na kształt wachlarza.

13

DO MISECZKI PRZELEWAMY

2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3-4 posiekane ząbki czosnku i 2 szczypty tymianku, sól i pieprz. MIESZAMY.

14

SMARUJEMY UŁOŻONE W

naczyniu żaroodpornym warzywa i rozkładamy kozi ser.

15

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180°C (opcja: góra- dół) na 40 minut do godziny.

16

SOS DO ZAPIEKANKI

250 ml octu balsamicznego przelewamy do garnka, dodajemy 80 g miodu i mieszamy. ZAGOTOWUJEMY.

17

OD CZASU DO

czasu mieszamy trzepaczką.

18

PO CHWILI ZMNIEJSZAMY

ogień i dalej gotujemy, następnie odstawiamy.

19

SOS CZEKOLADOWY DO

mięsa Na bardzo gorącą patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, wlewamy 250 ml czerwonego wytrawnego wina, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, rozbity pieprz w ziarnach, szczyptę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne (opcjonalnie), papryczkę pokrojoną wraz z gniazdami nasiennymi, skórkę startą z 1 pomarańczy.

20

GOTUJEMY 2 MINUTY,

przecedzamy do mniejszego garnka i podgrzewamy 4-5 minut.

21

GDY SOS ZREDUKUJE

się o połowę, dodajemy 40 g masła, mieszamy trzepaczką, ścieramy do sosu 4 kostki kuwertury na drobnych oczkach, mieszamy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: soli.

22

JAK PODAWAĆ PIERŚ

wyciągamy z piekarnika, kroimy na ukos, polewamy sosem z czekolady i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

23

ZAPIEKANKĘ WYCIĄGAMY Z

piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem z octu balsamicznego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3745,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

936,4 kcal

🥑

Tłuszcz

40,0 g

🌾

Węglowodany

82,4 g

🥬

Błonnik

49,6 g

💪

Białko

49,6 g

Podobne przepisy