Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ • przepis • składniki • przygotowanie
Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DOMOWY SOS BBQ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w rondelku na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i pozostałe składniki sosu: syrop klonowy lub miód, ketchup, musztardę i ocet balsamiczny. Doprawiamy papryką, pieprzem ziołowym i solą. Mieszamy.
KARMELIZUJEMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 5‑7 minut, aż płyn odparuje. Dodajemy cukier i karmelizujemy cebulę ok. 2-3 minut.
GRILLUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI
Wegańskie kiełbaski grillujemy z obu stron na rozgrzanej i skropionej oliwą patelni grillowej, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.
SKŁADAMY I PODAJEMY HOT DOGI
Bułki do hot dogów przekrawamy wzdłuż tak, by nie rozkroić ich do końca. Wypełniamy je skarmelizowaną cebulką i wegekiełbaskami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2343,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
585,8 kcal
Tłuszcz
17,6 g
Węglowodany
88,5 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Cookie dough
Sprawdzony i szybki przepis na kultowy przysmak inspirowany kuchnią amerykańską. Ta przepyszna surowa masa ciasteczkowa świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub dodatek do lodów i innych deserów.

Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Sięgnij po przepis Kingi na hash browns z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety jajeczne z ciecierzycą
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Paska – babka ukraińska
Paska to pyszna wielkanocna babka ukraińska. Pulchna i świeża, polana słodkim lukrem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie to ciasto szybciej z pomocą termorobota MC Smart.

Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!