Hummshuka • przepis • składniki • przygotowanie
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, doprawioną odrobiną soli. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek i paprykę. Całość doprawiamy przyprawami.
GOTUJEMY WARZYWA W POMIDORACH
Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Warzywa gotujemy, aż płyn się zredukuje.
PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS
Do pojemnika miksującego dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahini, sól, sok z cytryny, czosnek i kumin, a także suszone pomidory i olej po nich. Całość blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie hummus ściągamy ze ścian naczynia i ponownie miksujemy z tymi samymi ustawieniami. Gotowy hummus rozsmarowujemy po równo na czterech talerzach.
GOTUJEMY SZAKSZUKĘ
W podgotowanych warzywach robimy cztery wgłębienia. Następnie w każde z nich wkładamy łyżeczkę masła i jedno jajko. Tak przygotowaną szakszukę smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 7 minut.
PODAJEMY HUMMSHUKĘ
Na każdą porcję hummusu nakładamy ¼ szakszuki. Danie podajemy od razu, obficie oprószone świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2188 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
547 kcal
Tłuszcz
32,4 g
Węglowodany
44,6 g
Błonnik
11,8 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.

Nadziewane daktyle w czekoladzie
W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Puszyste i nadziane powidłami śliwkowymi, a w dodatku smażone bez tłuszczu. Przygotuj pączki według przepisu Pawła Małeckiego w wersji bardziej fit. Gwarantujemy, że warto!

Cobbler z jeżynami
Ten przepyszny owocowy deser z chrupiącą kruszonką, przygotowany w airfryerze, aż pachnie latem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gotowana kukurydza z sosem serowym
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.