Indyk z gruszkowym nadzieniem • przepis • składniki • przygotowanie
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W RONDLU
mieszamy białe wino, miód, 200 ml bulionu drobiowego, 120 g masła i jedną obraną, pozbawioną gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekaną gruszkę.
STAWIAMY GARNEK NA
średnim ogniu i podgrzewamy, aż całość się zagotuje.
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY PŁOMIEŃ
i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
studzimy i całość miksujemy za pomocą blendera, aż w glazurze nie będzie grudek. ODSTAWIAMY NA: bok.
CHLEB KROIMY W
kostkę (powinniśmy otrzymać ok.
5 SZKLANEK) I
przesypujemy do dużej miski.
WLEWAMY MLEKO I
mieszając od czasu do czasu, czekamy, aż chleb nim nasiąknie. 1 GRUSZKĘ OBIERAMY,: pozbawiamy gniazda nasiennego i drobno siekamy. DODAJEMY DO: chleba. SIEKAMY JEDNĄ: cebulę.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
60 g masła i szklimy cebulę, a następnie dodajemy ją do chleba i gruszek.
DO MISKI DODAJEMY
jajko, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę tymianku.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,
następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej glazury i ponownie mieszamy.
MISKĘ Z FARSZEM
odstawiamy na bok.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
220-240 stopni C.
INDYKA DOKŁADNIE MYJEMY
i suszymy. 220 G MASŁA: rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem.
TŁUSZCZEM SMARUJEMY DOKŁADNIE
indyka zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a także pod skórą na piersi.
POZOSTAŁĄ CEBULĘ KROIMY
w piórka i rozkładamy ją równomiernie na dnie brytfanny.
NA CEBULI UKŁADAMY
indyka, a następnie faszerujemy go przygotowanym wcześniej nadzieniem.
ZWIĄZUJEMY NOGI INDYKA
sznurkiem, by farsz nie wypadał ze środka. 1L BULIONU MIESZAMY: z 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej glazury i całość wlewamy na dno brytfanny.
POZOSTAŁE GRUSZKI PRZEKRAWAMY
na połówki i układamy je dookoła indyka.
MIĘSO WSADZAMY DO
rozgrzanego piekarnika.
PO 30 MINUTACH
zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy indyka w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy jego kilogram).
CO 15 MINUT
podlewamy indyka zbierającym się na dnie brytfanny sosem, a średnio co trzeci raz polewamy mięso także odrobiną pozostałej glazury z miodu i wina.
PODCZAS PIECZENIA CO
jakiś czas obracamy w piekarniku brytfannę, by indyk równomiernie się upiekł.
GDY INDYK JEST
gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, z dna naczynia zbieramy sos (około 3 szklanek) i przelewamy do rondla.
USTAWIAMY GARNEK NA
małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, całość mieszamy, aż sos będzie gładki i bez grudek.
JEŚLI CHCEMY, BY
sos był gęstszy, dodajemy więcej mąki.
JAK PODAWAĆ INDYKA
podajemy z gotowym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8651,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1081,4 kcal
Tłuszcz
55,6 g
Węglowodany
95,9 g
Błonnik
50,7 g
Białko
50,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Pączusie — mini pączki na jeden kęs!
Mini pączusie to idealna propozycja na słodką przekąskę, która zadowoli wszystkich łasuchów. Te małe, puszyste pączki są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Odkryjcie przepis na pyszne pączusie na jeden kęs!

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!