Serowo-jabłkowa tarta saksońska • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA
spód Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu).
ŁĄCZYMY MASŁO Z
cukrem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY CIASTEM
formę.
NAKŁUWAMY WIDELCEM I
wstawiamy do zamrażarki. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°c.
FORMĘ Z CIASTEM
umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 12-15 min. STUDZIMY.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
JAJKO, ŻÓŁTKO I
cukier ubijamy na puszystą masę.
DODAJEMY SER ORAZ
rodzynki, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW W
syropie Wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy około minuty, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy jeszcze chwilę gotując.
NA UPIECZONY SPÓD
wykładamy warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.
PIECZEMY 40-45 MINUT
w temp.
160°C (TERMOOBIEG).
STUDZIMY.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI MALINAMI,
borówkami, jabłkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4195,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,1 kcal
Tłuszcz
9,8 g
Węglowodany
30,7 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!