Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI OWSIANE
Daktyle kroimy w średniej wielkości kawałki i dodajemy je do miski z płatkami owsianymi. W rondelku gotujemy wodę. Płatki owsiane wymieszane z daktylami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10-15 minut.
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do miseczki i roztapiamy w mikrofali, w kilku seriach po ok. 20-30 sekund, aby się nie przypaliła.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU
Napęczniałe płatki owsiane i daktyle blendujemy. Następnie dodajemy do nich roztopioną czekoladę, płatki migdałów, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY
Gotową masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki, mocno dociskając do dna. Tortownicę przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Do garnka wlewamy napój owsiany, dodajemy kaszę jaglaną i daktyle i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-22 minuty, od czasu do czasu mieszając.
ŁĄCZYMY UGOTOWANĄ KASZĘ Z CZEKOLADĄ
Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy, aby pozbyć się większych kawałków daktyli. Następnie masę mieszamy z połamaną w kostki czekoladą tak, aby się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I BLENDUJEMY CAŁOŚĆ
Do kaszy wymieszanej z czekoladą dodajemy kakao, gęstą część mleczka kokosowego i syrop z agawy. Masę mieszamy i ponownie blendujemy, tym razem na zupełnie gładką masę.
PRZEKŁADAMY MASĘ JAGLANĄ NA SCHŁODZONY SPÓD
Masę jaglaną przekładamy na schłodzony spód i jak najdokładniej wygładzamy wierzch ciasta. Tortownicą możemy uderzyć delikatnie w blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Jagielnik przekładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4820,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,7 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
56,9 g
Błonnik
6,2 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.