tom-car24.com.pl

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami

Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 200 ml
płatki owsiane błyskawiczne - 80 g
wiórki kokosowe - 80 g
masło orzechowe - 50 g
migdały płatki - 40 g
kasza jaglana - 250 g
napój owsiany - 500 ml
daktyle suszone - 100 g
syrop z agawy - 50 g
gęsta część mleczka kokosowego - 200 ml
czekolada deserowa - 100 g
kakao - 30 g
jeżyna - 150 g
czereśnie - 200 g
mięta świeża - 1 liść

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI OWSIANE:
Daktyle kroimy w średniej wielkości kawałki i dodajemy je do miski z płatkami owsianymi. W rondelku gotujemy wodę. Płatki owsiane wymieszane z daktylami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10-15 minut.
2.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do miseczki i roztapiamy w mikrofali, w kilku seriach po ok. 20-30 sekund, aby się nie przypaliła.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU:
Napęczniałe płatki owsiane i daktyle blendujemy. Następnie dodajemy do nich roztopioną czekoladę, płatki migdałów, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
4.PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY:
Gotową masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki, mocno dociskając do dna. Tortownicę przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
5.GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ:
Do garnka wlewamy napój owsiany, dodajemy kaszę jaglaną i daktyle i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-22 minuty, od czasu do czasu mieszając.
6.ŁĄCZYMY UGOTOWANĄ KASZĘ Z CZEKOLADĄ:
Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy, aby pozbyć się większych kawałków daktyli. Następnie masę mieszamy z połamaną w kostki czekoladą tak, aby się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.
7.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I BLENDUJEMY CAŁOŚĆ:
Do kaszy wymieszanej z czekoladą dodajemy kakao, gęstą część mleczka kokosowego i syrop z agawy. Masę mieszamy i ponownie blendujemy, tym razem na zupełnie gładką masę.
8.PRZEKŁADAMY MASĘ JAGLANĄ NA SCHŁODZONY SPÓD:
Masę jaglaną przekładamy na schłodzony spód i jak najdokładniej wygładzamy wierzch ciasta. Tortownicą możemy uderzyć delikatnie w blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Jagielnik przekładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PŁATKI OWSIANE

Daktyle kroimy w średniej wielkości kawałki i dodajemy je do miski z płatkami owsianymi. W rondelku gotujemy wodę. Płatki owsiane wymieszane z daktylami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10-15 minut.

2

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do miseczki i roztapiamy w mikrofali, w kilku seriach po ok. 20-30 sekund, aby się nie przypaliła.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SPODU

Napęczniałe płatki owsiane i daktyle blendujemy. Następnie dodajemy do nich roztopioną czekoladę, płatki migdałów, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

4

PRZEKŁADAMY MASĘ DO TORTOWNICY

Gotową masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki, mocno dociskając do dna. Tortownicę przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.

5

GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Do garnka wlewamy napój owsiany, dodajemy kaszę jaglaną i daktyle i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-22 minuty, od czasu do czasu mieszając.

6

ŁĄCZYMY UGOTOWANĄ KASZĘ Z CZEKOLADĄ

Jeszcze ciepłą kaszę blendujemy, aby pozbyć się większych kawałków daktyli. Następnie masę mieszamy z połamaną w kostki czekoladą tak, aby się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.

7

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I BLENDUJEMY CAŁOŚĆ

Do kaszy wymieszanej z czekoladą dodajemy kakao, gęstą część mleczka kokosowego i syrop z agawy. Masę mieszamy i ponownie blendujemy, tym razem na zupełnie gładką masę.

8

PRZEKŁADAMY MASĘ JAGLANĄ NA SCHŁODZONY SPÓD

Masę jaglaną przekładamy na schłodzony spód i jak najdokładniej wygładzamy wierzch ciasta. Tortownicą możemy uderzyć delikatnie w blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Jagielnik przekładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4820,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401,7 kcal

🥑

Tłuszcz

18,3 g

🌾

Węglowodany

56,9 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy