Jajka po grecku • przepis • składniki • przygotowanie
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY
Do malaksera wkładamy jogurt grecki, ser feta i czosnek i ścieramy skórkę z cytryny. Całość blendujemy, aż powstanie gładka masa, i przekładamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
GOTUJEMY JAJKA
W garnku gotujemy wodę. Następnie dodajemy do niej ocet i sól. Jajko wbijamy do miseczki. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki wirek, w który wlewamy jajko. Gotujemy je przez ok. 3 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Kolejne jajka przygotowujemy tak samo.
PODGRZEWAMY OLIWĘ Z PRZYPRAWAMI
Na niewielkim ogniu podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej oregano i płatki chili. Całość smażymy przez ok. 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Oliwki kroimy w plasterki. Zioła siekamy, a pity kroimy na ćwiartki.
PODAJEMY JAJKA PO GRECKU
Na głębokie talerze nakładamy sos jogurtowy. Na sosie układamy plasterki oliwek i po dwa jajka. Porcje polewamy oliwą z przyprawami i oprószamy świeżymi ziołami. Jajka podajemy z pokrojonymi na nana ćwiartki pitami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1641,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
820,6 kcal
Tłuszcz
53 g
Węglowodany
46,3 g
Błonnik
6,1 g
Białko
42,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Panna cotta z liczi
Delikatna i lekka panna cotta w nowym, lekko azjatyckim wydaniu, czyli z dodatkiem liczi oraz przecieru z mango. Przygotuj ten prosty, pyszny deser przy najbliższej okazji i zaskocz bliskich.

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!

Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Twarożek tofu z warzywami
Twarożek z tofu to smakowita propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie! Zobacz, jak szybko przygotujesz pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny.