Pad thai z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sos rybny, pastę z tamaryndowca, cukier oraz sok z limonki. Dodajemy pokrojoną papryczkę i drobno posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlewamy 2 l wody i solimy ją. Gotujemy makaron ok. 4 minuty. Potem od razu wyciągamy go na sito i delikatnie płuczemy chłodną wodą, aby się nie skleił. Zostawiamy go na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i także drobno siekamy. Wkładamy składniki do miseczki. Kurczaka myjemy i osuszamy, a potem kroimy w paski.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem dodajemy czosnek oraz imbir. Podsmażamy przez 1 minutę, a potem dodajemy kurczaka. Mięso smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut.
DODAJEMY JAJKA
Do podsmażonego kurczaka wbijamy jaja i energicznie je roztrzepujemy. Podsmażamy, aż jajka się zetną i ładnie otulą wszystkie składniki.
DODAJEMY MAKARON
Wrzucamy makaron patelnię i mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cebulę dymkę kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy także kiełki fasoli i mieszamy. Podsmażamy wszystko przez 2 minuty, a następnie zalewamy wszystko sosem. Podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy makaron posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2040 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
680 kcal
Tłuszcz
27,5 g
Węglowodany
51,2 g
Błonnik
2 g
Białko
41,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z fasolką szparagową
Kolorowy makaron ze świeżą fasolką szparagową w aromatycznym maślano-serowym sosie. To idealne danie dla osób lubiących ostrzejsze smaki, koniecznie go spróbuj!

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!