tom-car24.com.pl

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami

Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

liść laurowy - 5 szt.
cytryna - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
cebula - 2 szt.
cynamon - 2 łyżeczki
majeranek suszony - 2 łyżeczki
seler naciowy - 100 g
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 5 szt.
piwo jasne - 250 ml
kapusta kiszona - 500 g
miód - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
morele suszone - 70 g
śliwka suszona - 70 g
kapusta biała - 500 g
ziele angielskie - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DŁUGIE WYKAŁACZKI:
i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Kaczke porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka.
2.POZBAWIONY MIĘSA KORPUS:
kroimy na pół, przekładamy do garnka wraz z częścią skrzydełek (pozostawiamy tylko tę część, gdzie jest najwięcej mięsa) i szyjką, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu.
3.KOSTKI PRZY UDACH:
i przy skrzydełkach nacinamy dookoła, mniej więcej w połowie wysokości kości i zsuwamy ku dołowi skórę wraz ze ścięgnami.
4.ZA POMOCĄ NOŻA:
odłamujemy część kości (chrząstki możemy wrzucić do wywaru).
5.Z UD WYCINAMY:
również kości udowe.
6.Z PIERSI SCINAMY:
nadmiar skóry, a skórę, która pozostała na mięsie, nacinamy w krateczkę.
7.DO MOŹDZIERZA PRZESYPUJEMY:
1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy.
8.MIĘSO KACZKI SMARUJEMY:
marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).
9.PIERSI KACZKI UKŁADAMY:
na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień.
10.SKÓRĘ NA UDACH:
spinamy za pomocą długich wykałaczek, przecinając skórę wykałaczką w kilku miejscach i zawijając skórę do środka.
11.GDY TŁUSZCZ Z:
piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda i skrzydełka (skórą do dołu). SMAŻYMY.
12.PIERSI PRZYSMAŻONE OD:
strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia.
13.POZOSTAŁE CZĘŚCI KACZKI:
smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia.
14.PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA:
z piersiami. NIE WYLEWAMY TŁUSZCZU: z piersi.
15.DO GARNKA, KTÓRY:
możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki.
16.DODAJEMY POKROJONĄ W:
sporą kostkę cebulę.
17.GDY CEBULA SIĘ:
zeszkli, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku.
18.ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ KROIMY:
na mniejsze części, kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody. DODAJEMY OBIE KAPUSTY: do garnka.
19.
MIESZAMY, PODDUSZAMY.
20.DOPRAWIAMY 2 LIŚĆMI:
laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.
21.NA KAPUŚCIE UKŁADAMY:
kawałki kaczki, zmniejszamy ogień.
22.DODAJEMY SUSZONE MORELE:
i suszone śliwki.
23.DOPRAWIAMY BARDZO MAŁĄ:
ilością cynamonu i pozostałym posiekanym czosnkiem.
24.CAŁOŚĆ ZALEWAMY JASNYM:
piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.
25.PO CZĘŚCIOWYM ODPAROWANIU:
piwa całość podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z korpusu kaczki.
26.NA KOŃCU DODAJEMY:
pokrojony w grubsze kawałki seler naciowy, przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny.
27.DANIE DEKORUJEMY LISTKAMI:
selera naciowego.
Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DŁUGIE WYKAŁACZKI

i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Kaczke porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka.

2

POZBAWIONY MIĘSA KORPUS

kroimy na pół, przekładamy do garnka wraz z częścią skrzydełek (pozostawiamy tylko tę część, gdzie jest najwięcej mięsa) i szyjką, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu.

3

KOSTKI PRZY UDACH

i przy skrzydełkach nacinamy dookoła, mniej więcej w połowie wysokości kości i zsuwamy ku dołowi skórę wraz ze ścięgnami.

4

ZA POMOCĄ NOŻA

odłamujemy część kości (chrząstki możemy wrzucić do wywaru).

5

Z UD WYCINAMY

również kości udowe.

6

Z PIERSI SCINAMY

nadmiar skóry, a skórę, która pozostała na mięsie, nacinamy w krateczkę.

7

DO MOŹDZIERZA PRZESYPUJEMY

1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy.

8

MIĘSO KACZKI SMARUJEMY

marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).

9

PIERSI KACZKI UKŁADAMY

na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień.

10

SKÓRĘ NA UDACH

spinamy za pomocą długich wykałaczek, przecinając skórę wykałaczką w kilku miejscach i zawijając skórę do środka.

11

GDY TŁUSZCZ Z

piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda i skrzydełka (skórą do dołu). SMAŻYMY.

12

PIERSI PRZYSMAŻONE OD

strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia.

13

POZOSTAŁE CZĘŚCI KACZKI

smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia.

14

PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA

z piersiami. NIE WYLEWAMY TŁUSZCZU: z piersi.

15

DO GARNKA, KTÓRY

możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki.

16

DODAJEMY POKROJONĄ W

sporą kostkę cebulę.

17

GDY CEBULA SIĘ

zeszkli, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku.

18

ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ KROIMY

na mniejsze części, kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody. DODAJEMY OBIE KAPUSTY: do garnka.

19

MIESZAMY, PODDUSZAMY.

20

DOPRAWIAMY 2 LIŚĆMI

laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.

21

NA KAPUŚCIE UKŁADAMY

kawałki kaczki, zmniejszamy ogień.

22

DODAJEMY SUSZONE MORELE

i suszone śliwki.

23

DOPRAWIAMY BARDZO MAŁĄ

ilością cynamonu i pozostałym posiekanym czosnkiem.

24

CAŁOŚĆ ZALEWAMY JASNYM

piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.

25

PO CZĘŚCIOWYM ODPAROWANIU

piwa całość podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z korpusu kaczki.

26

NA KOŃCU DODAJEMY

pokrojony w grubsze kawałki seler naciowy, przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny.

27

DANIE DEKORUJEMY LISTKAMI

selera naciowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7268,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1817,2 kcal

🥑

Tłuszcz

151,7 g

🌾

Węglowodany

64,7 g

🥬

Błonnik

49,2 g

💪

Białko

49,2 g

Podobne przepisy

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl