Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
PIECZEMY TARTĘ
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.
SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ
Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2905,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,2 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
53,2 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!

Curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym
Przepis Kingi na curly fries z pulled pork i sosem musztardowo-miodowym to doskonałe połączenie smaków, które zachwyci Wasze podniebienia. Naprawdę nie ma na co czekać! Przygotujcie sobie to wyjątkowe danie.