Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY UDKA W SOLI
Uda dokładnie myjemy i oczyszczamy. Solimy i odstawiamy na około 2 godziny.
KONFITUJEMY KACZKĘ
Mięso kaczki wkładamy do garnka. Zalewamy olejem, tak aby było całkowicie przykryte. Dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę oraz liście laurowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny.
KARMELIZUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA
Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
OBSMAŻAMY MIĘSO
Kaczkę wyjmujemy z oleju i obsmażamy na patelni do zarumienienia skórki.
SERWUJEMY
Uda kaczki podajemy z konfiturą cebulową i purée z selera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3229,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
807,5 kcal
Tłuszcz
49,6 g
Węglowodany
45,6 g
Błonnik
8 g
Białko
42,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.

Marcepanowe kartofelki
Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!