tom-car24.com.pl

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera

Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

liść laurowy - 7 szt.
olej słonecznikowy - 1 l
pomarańcza - 1 szt.
kaczka udko - 4 szt.
cebula czerwona - 4 szt.
cukier - 3 łyżki
ocet balsamiczny - 150 ml
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 50 ml
ziemniak - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY UDKA W SOLI:
Uda dokładnie myjemy i oczyszczamy. Solimy i odstawiamy na około 2 godziny.
2.KONFITUJEMY KACZKĘ:
Mięso kaczki wkładamy do garnka. Zalewamy olejem, tak aby było całkowicie przykryte. Dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę oraz liście laurowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny.
3.KARMELIZUJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia.
4.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA:
Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
5.OBSMAŻAMY MIĘSO:
Kaczkę wyjmujemy z oleju i obsmażamy na patelni do zarumienienia skórki.
6.SERWUJEMY:
Uda kaczki podajemy z konfiturą cebulową i purée z selera.
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY UDKA W SOLI

Uda dokładnie myjemy i oczyszczamy. Solimy i odstawiamy na około 2 godziny.

2

KONFITUJEMY KACZKĘ

Mięso kaczki wkładamy do garnka. Zalewamy olejem, tak aby było całkowicie przykryte. Dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę oraz liście laurowe. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny.

3

KARMELIZUJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Na suchą i zimną patelnię wysypujemy cukier – rozpuszczamy. Dodajemy cebulę i przesmażamy. Całość zalewamy octem balsamicznym i gotujemy do zgęstnienia.

4

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z SELERA

Selera oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę oraz pokrojone w kostkę masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

5

OBSMAŻAMY MIĘSO

Kaczkę wyjmujemy z oleju i obsmażamy na patelni do zarumienienia skórki.

6

SERWUJEMY

Uda kaczki podajemy z konfiturą cebulową i purée z selera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3229,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

807,5 kcal

🥑

Tłuszcz

49,6 g

🌾

Węglowodany

45,6 g

🥬

Błonnik

8 g

💪

Białko

42,8 g

Podobne przepisy