Karkówka w sosie własnym z cebulą • przepis • składniki • przygotowanie
Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Karkówkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Osuszamy ją ręcznikiem, a potem kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie każdy kawałek solimy z każdej ze stron.
OBTACZAMY KARKÓWKĘ W MĄCE
Wysypujemy mąkę na talerz, a potem obtaczamy w niej karkówkę.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i podsmażamy na niej karkówkę z obu stron, po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Karkówka powinna nabrać rumianego koloru. Odstawiamy patelnię na bok.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej (pozostałe 2 łyżki) i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Obieramy czosnek, drobno go siekamy i dodajemy do cebuli. Mieszamy, smażymy pół minuty i ściągamy patelnię z ognia.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Ponownie ustawiamy patelnię z karkówką na kuchence. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy i podduszamy na małym ogniu.
DOPRAWIAMY KARKÓWKĘ
Doprawiamy karkówkę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, papryką i pieprzem. Mieszamy.
PODLEWAMY KARKÓWKĘ BULIONEM
Podlewamy mięso bulionem i ponownie mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem przez 40 minut.
ZAGĘSZCZAMY SOS
Do kubka wlewamy 3 łyżki sosu, który wytworzył się na patelni i dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy, a potem wlewamy zawartość kubka na patelnię. Mieszamy, aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Całość dusimy, aż sos zgęstnieje.
PODAJEMY KARKÓWKĘ
Gotową karkówkę podajemy z puree ziemniaczanym i surówką lub innymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2085,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,1 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
19,9 g
Błonnik
2,1 g
Białko
40,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce
Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
Jeśli lubisz jajka, musisz spróbować ich w tej formie! Zapiekane w mięsie mielonym i podane z sosem tatarskim smakują wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem
Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.