tom-car24.com.pl

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku • przepis • składniki • przygotowanie

Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cynamon - 0,5 łyżeczki
oliwki czarne - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mleko - 60 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
natka pietruszki - 20 g
przecier pomidorowy - 90 g
ser feta - 60 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
woda - 125 ml
brandy - 3 łyżki
pomidory krojone z puszki - 200 g
chleb ze słonecznikiem - 120 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER SOS:
Cebulę kroimy na ćwiartki, szalotkę na mniejsze części, siekamy natkę pietruszki.
2.POKROJONĄ CEBULĘ I:
szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem.
3.ROZGRZEWAMY W GARNKU:
oliwę (ok. 2 ŁYŻKI), WRZUCAMY: 1/2 zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati.
4.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ.
5.DODAJEMY 15 G:
koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy.
6.DODAJEMY ŚWIEŻO ZMIELONY:
pieprz i sól.
7.MIESZAMY I PODDUSZAMY,:
uważając, aby nam się nie przypaliło.
8.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.
9.PULPECIKI OLIWKI KROIMY:
w talarki, ser sałatkowy typu greckiego kroimy w kostki.
10.OBIERAMY CHLEB ZE:
skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy.
11.DODAJEMY 500 G:
mięsa mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko.
12.MIESZAMY DO UZYSKANIA:
jednolitej konsystencji.
13.SMARUJEMY RĘCE OLIWĄ:
i formujemy pulpeciki. SMAŻYMY.
14.USMAŻONE PULPECIKI WKŁADAMY:
do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
15.JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY:
pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.
Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER SOS

Cebulę kroimy na ćwiartki, szalotkę na mniejsze części, siekamy natkę pietruszki.

2

POKROJONĄ CEBULĘ I

szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem.

3

ROZGRZEWAMY W GARNKU

oliwę (ok. 2 ŁYŻKI), WRZUCAMY: 1/2 zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati.

4

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ.

5

DODAJEMY 15 G

koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy.

6

DODAJEMY ŚWIEŻO ZMIELONY

pieprz i sól.

7

MIESZAMY I PODDUSZAMY,

uważając, aby nam się nie przypaliło.

8

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.

9

PULPECIKI OLIWKI KROIMY

w talarki, ser sałatkowy typu greckiego kroimy w kostki.

10

OBIERAMY CHLEB ZE

skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy.

11

DODAJEMY 500 G

mięsa mielonego, 1/2 łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko.

12

MIESZAMY DO UZYSKANIA

jednolitej konsystencji.

13

SMARUJEMY RĘCE OLIWĄ

i formujemy pulpeciki. SMAŻYMY.

14

USMAŻONE PULPECIKI WKŁADAMY

do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.

15

JAK PODAWAĆ WYKŁADAMY

pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2329,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

582,3 kcal

🥑

Tłuszcz

38,3 g

🌾

Węglowodany

26,6 g

🥬

Błonnik

31,4 g

💪

Białko

31,4 g

Podobne przepisy

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl