tom-car24.com.pl

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami

Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 750 g
boczek surowy - 75 g
cebula - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
gruszka - 2 szt.
kasztany, obrane - 125 g
masło - 1 łyżka
kminek mielony - 2 łyżeczki
ocet winny, biały - 3 łyżeczki
olej słonecznikowy - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ KAPUSTĘ:
Białą kapustę oczyszczamy i kroimy na cienkie paski. Posypujemy 2 płaskimi łyżeczkami soli i przez 4-5 minut energicznie zagniatamy. Dobrze osączamy na sicie.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING DO KAPUSTY:
Z boczku usuwamy skórę, boczek kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy z boczkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy kminkiem i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki octu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dressing mieszamy z kapustą i pozostawiamy pod przykryciem na minimum 2 godziny w celu przegryzienia się smaków.
3.PODSMAŻAMY GRUSZKI I KASZTANY:
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę wraz z kasztanami. Oba składniki podsmażamy przed podaniem na gorącym maśle przez 2-3 minuty, mieszając. Sałatkę doprawiamy do smaku, rozkładamy na niej gruszki i kasztany.
Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ KAPUSTĘ

Białą kapustę oczyszczamy i kroimy na cienkie paski. Posypujemy 2 płaskimi łyżeczkami soli i przez 4-5 minut energicznie zagniatamy. Dobrze osączamy na sicie.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING DO KAPUSTY

Z boczku usuwamy skórę, boczek kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy z boczkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy kminkiem i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki octu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dressing mieszamy z kapustą i pozostawiamy pod przykryciem na minimum 2 godziny w celu przegryzienia się smaków.

3

PODSMAŻAMY GRUSZKI I KASZTANY

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę wraz z kasztanami. Oba składniki podsmażamy przed podaniem na gorącym maśle przez 2-3 minuty, mieszając. Sałatkę doprawiamy do smaku, rozkładamy na niej gruszki i kasztany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1809,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

301,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,4 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy