Konfitura z cukinii i pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PRAŻYMY POMIDORY
Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Miąższ oddzielamy od skórki, a następnie drobno siekamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę.
DODAJEMY CUKINIĘ
Cukinię obieramy ze skórki. Skórkę odkładamy, a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę i dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
SMAŻYMY KONFITURĘ
Dodajemy skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Patelnię zdejmujemy z ognia. Do konfitury dodajemy drobno posiekaną skórkę z cukinii. Zagotowujemy na mocnym ogniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
213,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
13,3 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
2,8 g
Błonnik
0,6 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.

Szarlotkowy pudding chia
Smak szarlotki w wydaniu puddingowym? Czemu nie! Spróbuj tego delikatnego puddingu z chia, jabłkami i cynamonem. Ostrzegamy – od razu skradnie Twoje serce!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Carpaccio z buraka
Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Warzywny wrap nadziewany kozim serkiem i salami
Przepyszny wrap bez dodatku mąki i w iście francuskim stylu. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i rozkoszuj się smakiem warzyw, sera Tomme de Montagne oraz salami z orzechami.