tom-car24.com.pl

Sernik na jogurcie sojowym • przepis • składniki • przygotowanie

Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.

Sernik na jogurcie sojowym

Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka korzenne - 180 g
kakao - 1 łyżka
olej kokosowy - 60 g
cukier - 140 g
cytryna - 1 szt.
wanilia - 1 łyżeczka
jogurt roślinny - 1 kg
mąka ziemniaczana - 30 g
mleczko kokosowe - 150 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.
3.PIECZEMY SERNIK:
Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.
Sernik na jogurcie sojowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.

3

PIECZEMY SERNIK

Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2456,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

307,1 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

38,9 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy

Sernik na jogurcie sojowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl