Krewetki z makaronem ryżowym i sosem z guawy • przepis • składniki • przygotowanie
Jak podkręcić smak krewetek? Podać je ze słodko-słonym sosem z guawy. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na lekki obiad.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON RYŻOWY
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
SMAŻYMY KREWETKI
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy chili i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażamy 30 sekund. Dodajemy krewetki i smażymy ok. 2- 3 minut, aż zrobią się różowe.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do krewetek dodajemy sos sojowy i przecier z guawy. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 4 minuty.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Gotowy sos podajemy z makaronem ryżowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1444 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
722 kcal
Tłuszcz
9,9 g
Węglowodany
117,5 g
Błonnik
10,6 g
Białko
38,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuleczki z koziego sera
Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Kremowa owsianka z musem gruszkowym
Pachnące cynamonem i kardamonem, pyszne śniadanie na słodko. Gorąca owsianka, dzięki dodatkowi gruszek duszonych w syropie klonowym i przyprawach, będzie naprawdę wyśmienitym daniem.

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem
Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem

Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.