tom-car24.com.pl

Kruche ciasteczka z herbatą • przepis • składniki • przygotowanie

Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Kruche ciasteczka z herbatą

Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 80 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
masło - 200 g
sól - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 270 g
herbata czarna, liście - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do temperatury 180 stopni.
2.HERBATĘ ROZCIERAMY W:
moździerzu na pyłek.
3.MASŁO KROIMY NA:
mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
razem z herbatą i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji.
5.WYROBIONE CIASTO ZAWIJAMY:
w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
6.PO TYM CZASIE:
rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym lekko mąką i wykrawamy ciasteczka.
7.CIASTECZKA UKŁADAMY NA:
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
na mniej więcej 10 minut.
9.GDY CIASTECZKA ZACZNĄ:
się rumienić, wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy na kratkę, żeby ostygły.
Kruche ciasteczka z herbatą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do temperatury 180 stopni.

2

HERBATĘ ROZCIERAMY W

moździerzu na pyłek.

3

MASŁO KROIMY NA

mniejsze kawałki, przekładamy do miski.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

razem z herbatą i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji.

5

WYROBIONE CIASTO ZAWIJAMY

w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

6

PO TYM CZASIE

rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym lekko mąką i wykrawamy ciasteczka.

7

CIASTECZKA UKŁADAMY NA

blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

na mniej więcej 10 minut.

9

GDY CIASTECZKA ZACZNĄ

się rumienić, wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy na kratkę, żeby ostygły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2756,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

229,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

23,6 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy