tom-car24.com.pl

Kruche ciastka przez maszynkę • przepis • składniki • przygotowanie

Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Kruche ciastka przez maszynkę

Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 120 g
jajko - 2 szt.
masło - 200 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
śmietana 12% - 2 łyżki
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sitko do dużej miski. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z umytej i wyparzonej pomarańczy oraz nasionka z laski wanilii.
2.WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO:
Składniki mieszamy za pomocą łyżki, aż składniki zaczną łączyć się w grudki. Ciasto krótko wyrabiamy na gładką, jednolitą i dość kleistą masę.
3.MIELIMY CIASTO W MASZYNCE:
Schłodzone ciasto kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z nasadką do ciasteczek (klasyczny kształt korony).
4.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy ok. 12 minut (z termoobiegiem) lub ok. 17 minut (bez termoobiegu) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Kruche ciastka przez maszynkę

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sitko do dużej miski. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z umytej i wyparzonej pomarańczy oraz nasionka z laski wanilii.

2

WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Składniki mieszamy za pomocą łyżki, aż składniki zaczną łączyć się w grudki. Ciasto krótko wyrabiamy na gładką, jednolitą i dość kleistą masę.

3

MIELIMY CIASTO W MASZYNCE

Schłodzone ciasto kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z nasadką do ciasteczek (klasyczny kształt korony).

4

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy ok. 12 minut (z termoobiegiem) lub ok. 17 minut (bez termoobiegu) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3540 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295 kcal

🥑

Tłuszcz

15,1 g

🌾

Węglowodany

34,9 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy