Kurczak w sosie curry z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka pozbawiamy skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy kurczaka, najlepiej pod pokrywą, na lekko złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni, zostawiając na niej olej.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a papryczkę chili i czosnek w cienkie plasterki. Imbir pozbawiamy skórki i siekamy w cienkie paski (julienne).
GOTUJEMY SOS CURRY MANGO
Cebulę szklimy na oleju pozostałym po smażeniu kurczaka. Kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do niej czosnek i krótko go podgrzewamy, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy zieloną pastę curry, imbir oraz papryczkę chili i całość dokładnie mieszamy. Po połączeniu się składników na patelnię wlewamy mleczko kokosowe i ok. 100 ml wody. Na koniec do sosu dodajemy purée z mango i 1 łyżeczkę kurkumy. Sos mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.
DODAJEMY MANGO I KOLENDRĘ DO SOSU
Kolendrę dość drobno siekamy, a mango kroimy w niewielką kostkę. Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i mango. Sos redukujemy przez kilka minut, dodajemy do niego kolendrę i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dość gęsty.
PODAJEMY DANIE
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przekładamy go na talerze wraz z sosem. Każdą porcję oprószamy kolendrą i podajemy jeszcze gorącą z kilkoma cząstkami limonki i odrobiną chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2261,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
565,4 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
43,3 g
Błonnik
3,2 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Spróbuj super orzeźwiającego koktajlu w stylu indyjskim. Mango lassi to niezwykle owocowy rarytas, który pokochasz od razu! Zobacz, jak przygotować go w prosty sposób!

Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego owsianego chlebka zamknięte w jednym ozdobnym słoiczku. Obdaruj kogoś tym wyjątkowym podarunkiem, idealnym na święta Bożego Narodzenia!

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!

Mielony serek twarogowy z tortillą
Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.