Kotlety z selera • przepis • składniki • przygotowanie
Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SELER
Cebulę kroimy w piórka, a włoszczyznę na mniejsze kawałki. Seler obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Do gorącej wody dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i całość gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż seler zmięknie (jednak nie powinien się rozpadać). Gotowego selera osuszamy i studzimy.
PANIERUJEMY PLASTRY SELERA
Jajka bełtamy z solą, pieprzem i wędzoną papryką. Ugotowane plastry selera obtaczamy w jajku, a następnie w mące migdałowej.
SMAŻYMY KOTLETY
Obtoczone w panierce kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy płatkami migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1131,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
565,6 kcal
Tłuszcz
24,7 g
Węglowodany
61,9 g
Błonnik
21,8 g
Białko
23,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!