Kurczak w sosie słodko-kwaśnym • przepis • składniki • przygotowanie
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
W garnku rozgrzewamy olej.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY
Ketchup łączymy w misce z cukrem brązowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy wodę i drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość.
SMAŻYMY WARZYWA
Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę, dymkę w plastry. Czosnek drobno siekamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Zmniejszamy ogień i zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem słodko-kwaśnym. Na patelnię wykładamy również usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, by smaki i składniki się połączyły.
PODAJEMY DANIE
Ugotowany wcześniej, odsączony ryż wykładamy na talerze. Na warstwę ryżu wykładamy porcję kurczaka z warzywami w sosie. Całość dekorujemy z wierzchu świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3722,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
930,6 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
88,3 g
Błonnik
3 g
Białko
27,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Idealne kruche ciasto, pyszna i słodka beza, a do tego śliwki w cynamonie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj to świetne ciasto na koniec lata.

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!