tom-car24.com.pl

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 70 g
mąka ziemniaczana - 90 g
olej słonecznikowy - 150 ml
kurczak udko - 400 g
cukier brązowy - 2 łyżki
ketchup - 8 łyżek
limonka - 0,5 szt.
ocet ryżowy - 1 łyżka
sos sojowy - 3 łyżki
imbir świeży - 2 g
woda - 20 ml
cebula dymka - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż basmati - 200 g
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KURCZAKA:
W garnku rozgrzewamy olej.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY:
Ketchup łączymy w misce z cukrem brązowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy wodę i drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę, dymkę w plastry. Czosnek drobno siekamy.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Zmniejszamy ogień i zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem słodko-kwaśnym. Na patelnię wykładamy również usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, by smaki i składniki się połączyły.
5.PODAJEMY DANIE:
Ugotowany wcześniej, odsączony ryż wykładamy na talerze. Na warstwę ryżu wykładamy porcję kurczaka z warzywami w sosie. Całość dekorujemy z wierzchu świeżą kolendrą.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KURCZAKA

W garnku rozgrzewamy olej.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY

Ketchup łączymy w misce z cukrem brązowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy wodę i drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę, dymkę w plastry. Czosnek drobno siekamy.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Zmniejszamy ogień i zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem słodko-kwaśnym. Na patelnię wykładamy również usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, by smaki i składniki się połączyły.

5

PODAJEMY DANIE

Ugotowany wcześniej, odsączony ryż wykładamy na talerze. Na warstwę ryżu wykładamy porcję kurczaka z warzywami w sosie. Całość dekorujemy z wierzchu świeżą kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3722,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

930,6 kcal

🥑

Tłuszcz

45,9 g

🌾

Węglowodany

88,3 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

27,6 g

Podobne przepisy