Lizaki bezowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota na średnich obrotach. Cukier dodajemy do białek stopniowo, niewielkimi porcjami, a białka ubijamy tak długo, aż uzyskamy puszystą, sztywną i lśniącą pianę.
DZIELIMY PIANĘ Z BIAŁEK NA DWIE CZĘŚCI
Tak przygotowaną pianę dzielimy na 2 równe części: jedną część przekładamy bezpośrednio do rękawa cukierniczego, drugą do miski. Do piany w misce dodajemy sok z buraka i delikatnie mieszamy całość. Różową pianę przekładamy do drugiego rękawa cukierniczego. Oba rękawy zamykamy.
FORMUJEMY LIZAKI BEZOWE
Na blachy do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje białej piany i układamy na nich arkusze papieru do pieczenia – w ten sposób mocujemy papier do blachy (podczas pieczenia bezy, która jest lekka, papier może się przesuwać lub unosić). Na arkusze papieru do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje piany (po 3 na blachę), do których mocujemy papierowe słomki lub patyczki.
PIECZEMY LIZAKI BEZOWE
Lizaki bezowe pieczemy etapami: początkowo ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy lizaki kolejne 20 minut. Na ostatnim etapie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 80°C i suszymy lizaki bezowe ok. 2 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1777,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
296,3 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
56,7 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grahamka z masłem orzechowym i owocami
Razowa bułka z masłem orzechowym, kiwi i bananem, a do tego kefir i warzywa. Zdrowa porcja energii na cały poranek!

Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Faszerowane ciabatty
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!