tom-car24.com.pl

Schab pieczony w rękawie • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Schab pieczony w rękawie

Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

schab bez kości - 1 kg
olej rzepakowy - 3 łyżki
ząbek czosnku - 4 szt.
sól - 1,5 łyżeczki
majeranek - 1 płaska łyżeczka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
cząber - 1 g
tymianek suszony - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Schab myjemy i osuszamy. Potem robimy delikatne dziurki w mięsie i nacieramy je solą. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem, a potem obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę wprost do miseczki. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso pędzelkiem.
2.WKŁADAMY MIĘSO DO LODÓWKI:
Przekładamy schab do naczynia z pokrywką i wkładamy do lodówki na 6 godzin. Pod koniec czasu marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
3.PRZEKŁADAMY MIĘSO DO RĘKAWA:
Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa i zapinamy klamrami. Nakłuwamy folię delikatnie widelcem.
4.PIECZEMY SCHAB:
Wkładamy rękaw ze schabem do piekarnika na blachę i pieczemy przez godzinę w trybie grzania góra-dół. Pod koniec pieczenia otwieramy rękaw, aby mięso mogło bardziej się przyrumienić. Gotowy schab delikatnie studzimy i kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i surówką lub innymi dodatkami.
Schab pieczony w rękawie

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Schab myjemy i osuszamy. Potem robimy delikatne dziurki w mięsie i nacieramy je solą. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem, a potem obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę wprost do miseczki. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso pędzelkiem.

2

WKŁADAMY MIĘSO DO LODÓWKI

Przekładamy schab do naczynia z pokrywką i wkładamy do lodówki na 6 godzin. Pod koniec czasu marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

3

PRZEKŁADAMY MIĘSO DO RĘKAWA

Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa i zapinamy klamrami. Nakłuwamy folię delikatnie widelcem.

4

PIECZEMY SCHAB

Wkładamy rękaw ze schabem do piekarnika na blachę i pieczemy przez godzinę w trybie grzania góra-dół. Pod koniec pieczenia otwieramy rękaw, aby mięso mogło bardziej się przyrumienić. Gotowy schab delikatnie studzimy i kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i surówką lub innymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1558,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

311,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

1,9 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

48,4 g

Podobne przepisy

Schab pieczony w rękawie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl