tom-car24.com.pl

Łosoś w sosie cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Łosoś w sosie cytrynowym

Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt naturalny - 1 łyżka
świeży koperek - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 60 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 16 g
ryż długoziarnisty - 380 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
zagotowujemy wodę. SOLIMY I WSYPUJEMY: ryż.
2.GOTUJEMY DO:
miękkości. ODCEDZAMY.
3.FILETY Z ŁOSOSIA:
oprószamy solą i pieprzem.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy łososia po 5 minut z każdej strony.
5.SKÓRKĘ Z CYTRYNY:
ścieramy i mieszamy z wyciśniętym z 1/2 cytryny sokiem.
6.DODAJEMY JOGURT, POSIEKANY:
ząbek czosnku , musztardę i całość miksujemy za pomocą blendera.
7.STOPNIOWO DOLEWAMY OLIWĘ:
z oliwek, aż składniki się połączą.
8.NA KONIEC DODAJEMY:
drobno posiekany rozmaryn i koperek.
9.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
10.JAK PODAWAĆ UGOTOWANY:
ryż nakładamy na talerze.
11.NA WIERZCHU KŁADZIEMY:
filety z łososia. CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM: sosem.
12.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś w sosie cytrynowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

zagotowujemy wodę. SOLIMY I WSYPUJEMY: ryż.

2

GOTUJEMY DO

miękkości. ODCEDZAMY.

3

FILETY Z ŁOSOSIA

oprószamy solą i pieprzem.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy łososia po 5 minut z każdej strony.

5

SKÓRKĘ Z CYTRYNY

ścieramy i mieszamy z wyciśniętym z 1/2 cytryny sokiem.

6

DODAJEMY JOGURT, POSIEKANY

ząbek czosnku , musztardę i całość miksujemy za pomocą blendera.

7

STOPNIOWO DOLEWAMY OLIWĘ

z oliwek, aż składniki się połączą.

8

NA KONIEC DODAJEMY

drobno posiekany rozmaryn i koperek.

9

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

10

JAK PODAWAĆ UGOTOWANY

ryż nakładamy na talerze.

11

NA WIERZCHU KŁADZIEMY

filety z łososia. CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM: sosem.

12

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3456 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

864 kcal

🥑

Tłuszcz

37,3 g

🌾

Węglowodany

80,6 g

🥬

Błonnik

48,1 g

💪

Białko

48,1 g

Podobne przepisy